Bota al contingut principal

El Consell ha posat en marxa per primera vegada una campanya per conscienciar a tota la societat sobre la importància de prevenció de riscos i la #culturapreventiva. El Conseller d’Economia Sostenible, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha presentat la campanya al costat de la directora general de Treball, Cristina Moreno.

Climent ha explicat que l’objectiu d’aquesta campanya és “conscienciar a tota la ciutadania que és una responsabilitat de tots el tema dels riscos laborals”. “Com diu la campanya, aprendre a prevenir és aprendre a viure”, ha destacat el conseller, que ha assenyalat que l’objectiu del Consell “no és solament prevenir riscos, sinó treballar pel benestar dels treballadors”.

La directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, ha posat l’accent que és la primera vegada que, des de la Generalitat, s’engega una campanya en un tema tan sensible com els riscos laborals. Moreno ha recalcat que és necessari inculcar des de la infància i en la llar la #culturapreventiva.

D’altra banda, el conseller i la directora general han presentat els resultats de l’informe de sinistralitat laboral que ha realitzat per primera vegada el INVASSAT analitzant els accidents laborals ocorreguts a la Comunitat Valenciana.

Segons l’estudi, en 7 de cada 10 accidents s’havien identificat en l’avaluació de riscos la causa (factor de risc) o causes que van provocar aquests accidents i, en 6 de cada 10, l’empresari tenia documentada l’existència del recurs de protecció necessari per fer front a aquest risc que podia provocar l’accident i, no obstant això, l’accident va succeir.

Els tècnics del INVASSAT, en les seues visites, van comprovar que, en 6 de cada 10 accidents, l’empresa disposava en l’avaluació de riscos d’una mesura preventiva documentada que hagués evitat o minimitzat l’accident.

Aproximadament, les causes organitzatives estan presents en el 39% dels accidents de treball analitzats i, en el 32% dels accidents, estan presents les causes tècniques. No obstant això, la creença més estesa entre empresaris és que el factor que intervé majoritàriament en la producció dels accidents és el factor humà: excés de confiança, distraccions, falta d’atenció, etc., que, segons l’estudi de causes i visió realitzat pel INVASSAT, intervé únicament en el 27% dels accidents.