En la societat actual no tenen cabuda comportaments que generen desigualtat de gènere. Amb aquesta premissa treballa Compromís en tots els seus estaments, dia a dia, tal com s’ha demostrat en l’organització de la conferencia ‘Sexisme en publicitat: Què pot fer la Unió Europea?’ que ha tingut lloc en la seu europarlamentària a Brussel·les.
La conferència ha reunit importants autoritats en la matèria per a debatre sobre els perjudicis que tenen aquestes imatges que veiem en publicitat en la nostra societat. La taula de ponents ha estat formada per: Cécile Gréboval, Program advisor en la Unitat d’Igualtat del Consell d’Europa; Montserrat Hormigos, Doctora en Comunicació per la Universitat de València i investigadora en l’Institut de la Dona; Carlos Lema, doctor en dret per la Universitat de Santiago de Compostel·la; Isabel Lozano, regidora d’igualtat i polítiques inclusives de l’Ajuntament de València; Inés Pérez Marín, agent d’igualtat i investigadora en la UIB Directora de Projecte Europeu SIAMURA; Irene Ballester, doctora en Història de l’Art per la Universitat de València; i Noa de la Torre, presidenta de la Unió de Periodistes Valencians.
El representant de Compromís en el Parlament Europeu, Jordi Sebastià, ha moderat l’acte, al costat de l’Eurodiputat i soci a la Primavera Europea, Florent Marcellesi. Sebastià ha volgut posar l’accent en la seua presentació en com la publicitat sexista genera estereotips que acaben justificant comportaments masclistes que poden arribar a la violència de gènere.
En aquesta línia, Sebastià ha reclamat al costat dels ponents participants en l’esdeveniment una directiva europea per a regular els continguts publicitaris de caràcter sexista. “Cal protegir de comportaments que fomenten el maltractament a la dona, sabent que la violència masclista és la principal causa de mort en la Unió Europea”.
Pel que es refereix als ponents, Inés Pérez Marín, ha presentat el Projecte Europeu SIAMURA. “Es tracta d’una “networking” sobre l’estudi i recerca de la utilització de la imatge de la dona en la publicitat en l’àmbit del Dret i de les Comunicacions Comercials. SIAMURA potencia el que es vagen presentant demandes en els jutjats per a crear jurisprudència sobre la matèria, que encara no existeix”.
La representant de la Unió Periodistes, Noa de la Torre, ha posat l’accent en les “similituds” entre el llenguatge publicitari i periodístic, assenyalant com en l’actualitat s’està mercatilitzant amb titulars periodístics amb continguts masclistes en internet només per a aconseguir més visites. Finalment, ha demanat la “implicació dels mitjans” per a acabar amb el llenguatge sexista.
La regidora de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha presentat la campanya Joguets per la Igualtat. Una acció desenvolupada el passat Nadal que va comptar amb una gran repercussió a nivell estatal i que va servir per a constatar com des de la publicitat marquen moltes de les pautes educatives que estereotipen als nostres fills. La regidora ha explicat com, des de l’oposició del Partit Popular a l’Ajuntament de València, van criticar com podien jugar els xiquets amb joguets estereotipadament marcats per a xiques.
Finalment, l’expert en dret publicitari, Carlos Lema, ha denunciat com la Defensora del Poble no ha plantejat cap denúncia per publicitat o llenguatge sexista en els mitjans, al contrari que succeeix en altres països de la Unió. També ha reclamat com, en aquests casos de publicitat sexista, “han d’aplicar-se les mesures cautelars, per a evitar que aquestes campanyes aconseguisquen el seu objectiu, viralizarse mentre s’embossen en els tribunals”.