El grup Compromís a la Diputació d’Alacant ha registrat un prec pel proper plenari on demana al president de la Diputació crear un espai de diàleg per “transformar el model d’adjudicació en favor dels pobles i les empreses”. Afirma Compromís que després d’una consulta a municipis continuada al llarg de 2016 i 2017 són constants les baixes en les obres, que arriben al 30% de l’import.
La primera conseqüència d’això és que els pobles deixen de rebre inversió compromesa pel plenari que després passa a repartir-se de forma discrecional. A més, en adjudicar només tenint en compte les baixes es queda l’obra qui ajusta més el preu. En moltíssims casos, això implica disfuncions a la baixa en l’obra per als pobles i, en els millors dels casos, tensions als regidors i regidores amb les empreses per mantenir el projecte inicial i les garanties de qualitat.
El portaveu de Compromís, Gerard Fullana, que és tinent alcalde a Xaló explica que ja ha iniciat les converses amb diferents diputats i que existeix “bona predisposició”. “Els que governem als pobles tenim clar que el color polític no té res a vore en moltes qüestions importantíssimes com la millora del sistema d’adjudicació”, ha destacat Fullana.
Compromís ja va presentar una moció en este sentit al novembre de 2016 que el portaveu Gerard Fullana havia consensuat amb la resta de formacions i que es va aprovar per unanimitat. “Es tracta ara de crear la taula de diàleg perquè al 2018 puguem implantar el nou model d’adjudicació en benefici dels pobles”, ha destacat Fullana.
En les converses que ha mantingut Fullana amb els diputats del govern de la Diputació d’Alacant un dels principals reptes és aconseguir que el nou model tinga un equilibri entre la rapidesa del tràmit i que beneficie al màxim possible els municipis.
En este sentit el portaveu de Compromís treballa en un projecte que podria oscil·lar en una valoració de la baixa entre el 50% i el 60% i una de les millores tècniques
objectives al projecte no inferior al 40%. “Potenciar la valoració de millores objectives implica que els pobles rebran els que hem concedit i a més un plus de millores important, esta proposta podria augmentar entre un 20 i un 40% % la inversió en els municipis”, ha destacat.
Reunions amb els representants dels empresaris Compromís ha destacat que té previst fer arribar les seues idees amb associacions empresarials amb l’objecte que puguen expressar la seua opinió. Segons Fullana “quedar-se el projecte amb grans baixes condiciona les condicions de treball de les empreses i genera una tensió innecessària d’aquestes amb els municipis, estic convençuts que podem arribar a un acord de consens unànime perquè tothom isca guanyant”.