El portaveu i senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha titllat hui de “desastrosa” i “molt penosa” la situació de cancel·lacions i falta de personal en els trens de les diferents línies que articulen el servei al País Valencià. Per al portaveu de la coalició “els gestors d’aquest servei, Renfe, Adif i la pròpia exministra Ana Pastor i l’actual ministre, han permès que s’arribe a força de desídia, manca de previsió i saturació de l’actual infraestructura, a un punt de col·lapse en el servei, amb supressions de trens a uns nivells indecents per als usuaris, retards i descrèdit d’un servei en el qual confiaven molts dels seus usuaris diàriament per arribar al metge o als seus llocs de treball o estudi i, en definitiva, per vertebrar l’autonomia“.
La resposta a les preguntes de Compromís segueix la tònica habitual de confusió, ja que no concreta el període, oculten i manquen d’informació essencial, de manera que la coalició ha expressat la seua disconformitat en la resposta i la diferenciació en casos de trens i personal afectats en els últims cinc anys. Així, el Govern admet un 7,19% de trens suprimits en la nostra autonomia. És a dir 656 de 9.119 programats.
Agents ‘no aptes’
Sorprèn en la resposta el grau d’agents que han estat considerats com a “no aptes“, per qüestions psicofísiques segons els paràmetres establerts en l’Ordre Fom / 679/2015, que fixa els requisits que han de superar els agents. “Sens dubte sembla que l’edat avançada de molts agents és fruit de les retallades del PP, de la falta de relleu i ingrés de nous agents que s’hauria d’haver iniciat fa cinc anys, amb la qual cosa s’ha deteriorat un servei de forma irresponsable i amb una evident falta de previsió i improvisació per part dels responsables“, ha censurat Mulet.
La coalició reclamava conèixer la disminució en el nombre de maquinistes en els últims cinc anys i les causes dels problemes en els trens de rodalies que estan afectant a tants usuaris, que són generalitzats i ha demanat “que es dignifique el servei, es formen i contracten maquinistes i s’oferisquen millors freqüències allà per on passen les vies com a alternativa al transport per carretera“.