Bota al contingut principal

El grup de Compromís a la Diputació d’Alacant va començar ahir dimecres el procediment per presentar un recurs de reposició davant el Tribunal del Contenciós-Administratiu contra les subvencions ‘a dit’ (nominatives) en l’institució, que sumen enguany cinc milions d’euros i han sigut totes concedides a càrrecs de diputats de l’equip de govern causant una greu discriminació a aquells municipis que han hagut de recórrer a procediments administratius normals. És la primera vegada que un grup polític enceta en la Diputació d’Alacant un procés semblant.

 

La coalició va traslladar al jutjat l’escrit d’interposició de demanda, què inclou la petició de la suspensió del acte administratiu referit a la subvenció rebuda discriminadament per l’Ajuntament de Busot, governat el vicepresident de la Diputació, Alejandro Morant. El procediment encetat no abasta totes les nominatives presentades per la Diputació en els últims mesos, però Compromís pensa que pot marcar el patró de comportament a la institució abans i després de la sentència.

Presentar l’escrit d’interposició és el primer pas legal abans d’omplir de contingut una demanda que es basarà en un presumpte frau de la llei de subvencions,  ja que l’ajuda atorgada  contradiu la pròpia llei general de subvencions i perquè es salta la pròpia regulació que estableix que en tot procés ha de regir la concurrència competitiva com a règim ordinari de convocatòria d’ajudes. La concessió d’una ajuda nominativa hauria d’estar lligada a un fet extraordinari o una despesa especial.

La de Busot (770.000 euros) és una de les quatre ajudes nominatives atorgades per l’equip de govern a un diputat seu en els últims mesos. Les altres són per a La Nucia (1,1 milions d’euros €), Mutxamel (1,2 mil) i Calp, on es alcalde el president de la Diputació, César Sánchez, i que rebrà 2,2 milions d’euros (l’inversió més alta en tota la legislatura) per realitzar una obra competència de l’Estat sobre terrenys que són propietat de la seua sogra.

Pel fet d’haver rebut una  subvenció nominativa, aquestos pobles no pagaran, com fan la resta de municipis que es van presentar al concurs d’obres i serveis, ni tan sols un percentatge important del projecte (la despesa és 100% de la Diputació). Tampoc hauran de passar entre 2 i 4 anys per tornar a reclamar la subvenció de cap pla com si faran els altres. Totes les obres han hipotecat aquest pressupost anual i el futur, i es preveu que estén acabades abans de les eleccions de 2019.

Subvencions a dit, sí; Pla Objectiva i Fons de Cooperació, no 

Entre totes les subvencions a dit atorgades per Sánchez sumen 5,3 milions, pràcticament la meitat dels 11 milions d’euros amb els quals havia de participar la Diputació al Fondo de Cooperació de la Generalitat (que fixava un repartiment objectiu a tots els pobles sense discriminació) de no haver-se negat el president César Sánchez, en ocasions argumentant que no hi havia diners per a açò.

Compromís vol destacar que en els dos anys que duu a la Diputación fent oposició ha tractat de pactar diverses iniciatives que tingueren com a objecte la millor distribució dels fons públics, cas del Pla Objectiva que pretén un repartiment de subvencions des de punts de vista objectius.

“Les nominatives no només són discriminatòries per a la resta dels pobles d’Alacant. És que a més, totes estes nominatives acaben en municipis que superen els 20.000 habitants quan ‘la Diputació dels Pobles’, com li agrada dir a la màquina de propaganda institucional en la que ha transformat Sánchez el Palau Provincial, hauria d’estar repartint aquestos diners als més de 100 pobles de menys de 10.000 habitants que tenen les nostres comarques al sud”, ha apuntat el portaveu de Compromís, Gerard Fullana.

 “César Sánchez”, ha continuat Fullana, “ja sabem a que ha vingut a la Diputació, a promocionar-se i consolidar el seu poder i el dels alcaldes de la seua corrent. Aprova subvencions que inclús poden tenir un efecte d’increment patrimonial propi”.