La portaveu de Compromís a la Comissió d’Indústria, Comerç, Turisme i Noves Tecnologies, Teresa Garcia, ha presentat una proposta per tal de potenciar el patrimoni industrial, tant antic com actual, com a recurs turístic estratègic que permeta desestacionalitzar i descentralitzar l’oferta turística, a més d’incrementar la competitivitat de les empreses i crear oportunitats d’ocupació, així com frenar l’èxode rural i generar ingressos per invertir en conservació.
Segons Garcia, “el patrimoni industrial és un element bàsic del nostre paisatge i de la nostra cultura i suposa un element important per a posar en valor el binomi turisme i cultura. El patrimoni industrial explica la nostra història, en quant a l’economia, els moviments socials i obrers i l’evolució de la producció i la tecnologia, amb la qual cosa es potència una oferta turística de valor afegit que apuntala valors com els de la innovació, i també l’autoconeixement”.
En este sentit, “hui en dia comptem amb un gran patrimoni fabril que conforma una oferta cultural i turística que ha de promocionar-se i posar-se en valor, com ara el del Museu de la Ceràmica de l’Alcora, els Alts Forns i el Museu Industrial de la Siderúrgica de Sagunt, el Museu del Taulell a Onda, el Museu del Tèxtil Valencià d’Ontinyent, el del Vi d’Utiel, el del Calçat a Elda o el del Joguet a Ibi, entre d’altres”.
“D’altra banda, també existeix un nou vessant de producte turístic, la indústria en actiu, que constitueix un gran potencial de desenvolupament de l’activitat turística i de promoció del sector industrial valencià. Al País Valencià comptem amb una àmplia varietat d’indústries en actiu de sectors molt arrelats a cada territori i així com el turisme de patrimoni industrial és una oferta en general més consolidada, la visita d’empresa estructurada pels agents del turisme és una forma més recent de fer turisme, molt d’acord amb les noves demandes turístiques, amb alt valor afegit”, ha explicat la diputada de Compromís.
“Països com França han explotat aquesta modalitat turística des de fa anys i les seues empreses reben milions de visites cada any. A França, s’ha potenciat majoritàriament el turisme industrial en petites i mitjanes empreses de caràcter artesanal, encara que també les grans empreses han desenvolupat programes de turisme industrial. A través d’aquestes visites, les empreses desenvolupen la seua imatge de marca, amplien la demanda dels seus productes, fidelitzen als seus clients i enforteixen els llaços socials”.
“Des de Compromís considerem que aquesta nova oferta turística, incipient al nostre territori, ha d’estructurar-se amb la participació dels sectors implicats, cambres de comerç, associacions empresarials, i altres. És necessari treballar de la mà del diàleg per potenciar un aspecte econòmic que encara no s’ha conformat com a sector en sí, però, que de la mateixa manera que existeix un turisme ambiental centrat en el ‘birdwatching’, existeix demanda per conèixer i gaudir dels processos de producció, tant artesanals com tecnològics, del nostre passat, present i futur industrial”, ha conclòs la diputada Teresa Garcia.