La coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha participat este dijous en el Fòrum Mundial de la Democràcia, celebrat a Estrasburg, on ha parlat de la importància d’apropar la política a les persones i fer-les partícips de les decisions que es prenen tant a les institucions com dins de les organitzacions polítiques.
Per a Micó, “el millor antídot contra la desafecció política és la participació i la transparència, dos eixos que formen part de l’ADN de Compromís, com ha demostrat la coalició tant a nivell orgànic com a nivell institucional”. En aquest sentit, la portaveu de Compromís ha posat en valor el procés de primàries obertes a la ciutadania celebrat per la coalició en l’any 2015, “un procés on van participar més de 40.000 persones, i que va servir per involucrar a tota la societat, i no només a la militància, en l’elecció dels candidats de les llistes de Compromís en les eleccions autonòmiques i locals”.
Les polítiques impulsades per Compromís des de la Conselleria de Transparència també han estat destacades per Micó durant la seua intervenció. “Un dels problemes que ha generat més desconfiança política entre la ciutadania ha sigut sense dubtes la corrupció generada pels anteriors governs del Partit Popular al País Valencià. Des de Compromís hem estat durant molts anys lluitant en l’oposició contra aquesta xacra, i després de les eleccions de l’any 2015, quan vàrem entrar a formar part del nou govern del canvi, teníem clar que un dels objectius seria crear una Conselleria de Transparència que impulsara polítiques que aproparen la gestió pública a la ciutadania, com el nou portal de transparència, un espai on qualsevol ciutadà o ciutadana pot consultar la informació sobre els càrrecs públics del govern i en què es gasten els diners els nostres representants institucionals”.
Micó també ha posat en valor les mesures impulsades per la conselleria en la lluita contra la corrupció, com el Codi de Bon Govern, “un codi que estableix mecanismes eficaços de control del poder i de l’ètica pública necessaris per a prevenir la corrupció i generar vincles de confiança entre la ciutadania i les institucions. O el sistema Satán, que mitjançant un sistema d’alertes vigilarà males pràctiques o irregularitats que poden convertir-se en casos de corrupció”.