La Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament del Congrés ha aprovat la Proposició no de Llei de Compromís perquè s’;incloga una clàusula contra els minerals de conflicte en tots els contractes públics de subministrament tecnològic. La proposta, transaccionada amb el PSOE i Podem, ha comptat amb els vots favorables d’aquestes dues formacions, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular.
Aquesta iniciativa respon al treball realitzat de forma conjunta per les diputades Marta Sorlí (Congrés) i Marian Campello (Corts Valencianes). Marta Sorlí, la diputada proponent de la iniciativa al Congrés, ha defensat que la proposta de Compromís és més que necessària, ja que els avanços tecnològics d’occident costen milions de vides i vulneració dels drets humans: “El Congo compta amb el 80% de les reserves de Coltan, una territori al qual se li associen explotació infantil, total falta de seguretat laboral i guerres que deixen cinc milions de persones mortes”.
Compromís vol que les institucions tinguen un comportament responsable en l’adquisició de tecnologia amb aquests minerals per a assegurar-se que no siguen “minerals de sang” procedents de zones de conflicte: "hem d’assegurar-nos que la fabricació dels nostres mòbils o els nostres ordinadors no ha contribuït al fet que altres persones estiguen en condicions, pràcticament, d’esclavitud", ha afegit Campello, diputada que defensarà la proposta a les Corts Valencianes.
La formació ha celebrat que el Congrés haja fet un pas endavant en aquest sentit i continuarà pressionant al per a protegisca per sobre de tot, els drets humans en qualsevol territori.