La diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Teresa Garcia, ha presentat una petició de documentació per demanar un informe a la Conselleria de Medi Ambient, per tal d’analitzar les causes de l’incendi de la setmana passada a la Marjal dels Moros, així com estudiar els treballs de recuperació de la mateixa, ja que “és necessari esbrinar les causes i les responsabilitats en la pèrdua d’un espai protegit d’eixa magnitud. Cal explicar amb la major transparència possible quines circumstàncies han confluït per a patir aquest desastre”, ha indicat.
Segons Garcia, “cal conèixer els informes de les actuacions d’Emergències, Bombers i Policia Autonòmica, però també tindre dades per part de la Conselleria de Medi Ambient sobre l’estat de la Marjal, i de la Confederació Hidrogràfica en quant a les competències hídriques. Per previndre l’especulació i per poder prendre mesures per a que no torne a ocórrer un desastre d’aquestes característiques, hem de poder avaluar de forma objectiva el que ha passat”.
“Som conscients que les causes meteorològiques varen tindre un paper clau, però no podem quedar-nos ahí. La Marjal estava seca i volem saber per quin motiu. Si tal i com estan afirmant algunes associacions ecologistes, existeix desídia en l’administració ha de demostrar-se i evitar-la”.
La diputada Garcia ha explicat que “l’Ajuntament de Sagunt ha realitzat treballs de regeneració en la Marjal des del primer Pla d’Ocupació, i destina entre 500.000 i un milió d’euros des de 2013 a treballs de neteja forestal. És una quantitat de recursos molt important que no té reflex en altres administracions: l’autonòmica, perquè no en té i la conservació del medi natural és una de les àrees on l’infrafinançament és fa més palès; i l’estatal, perquè el medi ambient no sembla prioritari”.
“És per això que traslladem la necessitat de realitzar un anàlisi seriós de les causes i, sobre tot, un pla per a la seua regeneració. Les competències municipals es limiten a les relacionades amb l’agricultura i en aquest cas l’incendi no hi té res a veure. Per això, davant aquesta indefensió, cal que des del Parlament valencià es demane quina responsabilitat hi ha de les altres administracions, autonòmica i estatal, per tal de poder recuperar eixe espai el més prompte possible”.
“És molt fàcil fer llenya de l’arbre caigut i difamar aprofitant estos desastres, per això és necessari un anàlisi des del rigor i la transparència. Veure desaparèixer en qüestió d’hores un espai de la riquesa de la Marjal dels Moros és traumàtic, per això cal reaccionar i posar-la en valor de nou. Eixe ha de ser el nostre principal objectiu a dia de hui”, ha conclòs Teresa Garcia.