Compromís reclama la dimissió d’Eduardo Dolón com a president del Patronat de Turisme Costa Blanca i s’ha personat en el cas Fitur Alacant per a intentar recuperar tots els diners presumptament defraudats en la Diputació d’Alacant per les empreses del matrimoni de Mercedes Lasa Morán i Javier Molins Zufiria, tots dos càrrecs de les dues empreses que podrien haver incorregut en delictes contra l’administració pública. En la institució provincial la suma ascendeix als 3,2 milions, 6 milions en total si es té en compte tot el facturat també en altres municipis (Altea, Benidorm, Teulada, Benissa, El Verger i Torrevella).
Dolón va denegar informació a l’octubre de 2016 referida a aquestes empreses, i abans ja havia participat activament en el que va suposar un retard de mesos en l’activació de la comissió de recerca. L’objectiu no va poder ser altre que la prescripció de quants delictes pogueren haver-se dut a terme contra l’administració pública i que investiga ara un jutge.
Compromís ha compartit la documentació signada por Dolón aqueix octubre i en la qual denega als diputats l’accés a les 70 factures de les empreses Exporigging i Stands Molinos. Llavors, Dolón va considerar que la informació que reclamava Compromís “no es precisa per a la seua labor actual”, per la qual cosa la coalició es va veure obligada a presentar un recurs per a garantir el seu dret a la informació.
Eduardo Dolón, segons Compromís, ha d’assumir de moment la seua responsabilitat política, més quan ell mateix va ser part, fins i tot alcalde, d’un equip de govern que ja havia contractat amb aquestes empreses. El diputat de Torrevella inclús va encarregar a un funcionari del Patronat de Turisme durant la comissió que escriguera un informe dient que la labor d’oposició de Compromís estava alterant el funcionament del patronat. Els populars van arribar a amenaçar per boca del seu portaveu Carlos Castillo amb denunciar als tres diputats per la seua labor fiscalitzadora.
El PP no solament va denegar la informació a Compromís, sinó que amb la connivència del trànsfuga de la Diputació Fernando Sepulcre (aleshores en Ciudadanos) va aconseguir retardar durant meses l’aprovació i activació de la comissió, creada pel ple provincial al maig de 2016 i activada a l’octubre. “Convé recordar que la resta de l’oposició abandona la comissió, de fet ni l’enceta, en imposar el president de la institució, César Sánchez, a Dolón quan la triada per votació per a dirigir la comissió va ser la diputada d’Esquerra Unida, Raquel Pérez. A Dolón li imposa el PP i ja sabem per què, va acabar tancant en fals la comissió”, ha continuat Fullana
Antecedents del cas. Tant Mercedes Lasa Morán i Javier Molins Zufiria Morán estan acusats per un jutjat d’Oriola al costat de Pepa Ferrando, l’expresidenta del PP de la Vega Baja i regidor de l’Ajuntament del PP d’Oriola entre 2007 i 2011. El fiscal els acusa de ser cooperadors necessaris en quatre delictes de prevaricació administrativa i quatre delictes de frau per les irregularitats perpetrades en l’adjudicació dels serveis relatius al muntatge del stand d’Oriola en FITUR entre 2008 i 2011. Tant Exporigging com Stands Molinos apareixen com a responsables civils subsidiaris.
Modus operandi entre 2004 i 2009. En la documentació analitzada trobem quatre formes d’evitar la concurrència pública:
1) Contractes menors, són contractes d’adjudicació directa. Crida l’atenció la ingent quantitat de factures presentades per valors entre els 11.000 i 12.000, en molts casos 11.999 i quantitats semblants. En els anys on açò ocorre, el límit per a aquest tipus d’adjudicacions eren els 12.000 euros. Moltes d’aqueixes factures, que sumades donen quantioses quantitats, eren abonades el mateix dia. Compromís entén que existeix el fraccionament.
2) Contractes negociats sense publicitat, els inferiors a 30.000 euros o el que suposen una ampliació d’un altre més gran. Convidaven a tres empreses: una d’elles declinava sistemàticament l’oferta (sempre amb la mateixa carta) i les altres eren dels mateixos propietaris. Per tant, realment, solament s’estava presentant una oferta econòmica i no hi havia concurrència o competència real.
3) Contractes oberts.
- A)Els anteriors a la llei de contractes de 2007: en la llei de contractes de 2000 els termes mínims per a la presentació d’ofertes eren molt reduïts (15 dies) i encara ho eren més si el procediment era per urgència (7 dies). Quan la presentació d’ofertes no eren per urgència, les licitacions coincidien amb vacances (Nadal, 1 de maig…).En altres ocasions el president signava la urgència i, per tant, el terme per a presentar projectes i documentació per valor de 400.000 o 500.000 euros era de solament 7 dies (caps de setmana inclosos). El resultat és que a totes aquestes licitacions únicament es presenta Stands Molinos SL.
- B)Amb el canvi legislatiu en matèria de contractes, els terminis s’amplien considerablement. Per tant, els terminis s’amplien a 54 dies mínims, 27 en casos d’urgència. Així que el que fan és canviar els criteris de valoració. Exemple: en un contracte de 600.000 euros dels estudiats acaben presentant-se 5 empreses i el contracte acaba sent parar Stands Molinos, que és la que presentava l’oferta més cara. Quin és el parany? Els criteris del preu, en aquest cas, computaven un 10% mentre que el disseny, en canvi, ho feia un 50%. És a dir, puntua més un criteri subjectiu. En aquest cas, a més, en prevaldre la subjectivitat, requereix que hi haja una comissió amb tres tècnics especialitzats, cosa que no ocorre en el cas del que parlem lloc que únicament signa una tècnica.
Factures.
- Stands Molins SL factura 102.219,99 euros el primer exercicidel que tenim constància que participa amb la Diputació en la realització i decoració de Stands. Aqueix any participa l’empresa en la decoració del stand de Fitur (3.862,49 euros) del patronat Costa Blanca. El gruix de la facturació, no obstant açò, li’l porta a través de set contractes (que sumen 79.280,5 euros) per a la realització d’un stand per a les set fires que es van desenvolupar al llarg de l’any. Dels set contractes, sis oscil·len entre els 11 i els 12.000 euros (solament un no supera els 11.000, quedant-se en 10.950, 40). DATES DE FACTURACIÓ. LA DELS SET CONTRACTES APAREIXEN SEMPRE LA MATEIXA data de facturació: 23/11/2004
- Ambdues empreses Stands Molinos SL i Exporigging facturen 712.486,85 euros, dels quals 85.959,91 són per a la segona. Exporigging entra en escena a través del muntatge de la infraestructura dels stands (truss, cups, bulones, etc).Stands Molinos es consolida com a empresa contractant i és contractada per al stand de Fitur d’aqueix any (Contractació Stand Fitur, 324.800,00 euros), a més de diversos contractes per més de 80.000 euros i altres operacions contractuals, sempre amb facturacions molt similars al 2004, entre els 11 i 12.000 euros.
- Any de l’enlairament: ambdues empreses facturen a la Diputació 1.035.915,63 euros.Stands Molinos SL aconsegueix el seu segon stand de Fitur pel doble del que va facturar l’any anterior, 655.000,00 euros (són 70.000 euros menys del total facturat en tot 2005). Novament apareixen 15 contractes entre els 11.000 i 12.000 euros (límit), alguns quadrant els 12.000,00 euros i uns altres fregant-los (11.999,97; 11.992,39; 11.984, 41, etc.), tots pagats per a diferents fires.
- Exporigging desapareix de la contractació del Patronat. Solament consta Stands Molins, quefactura 522.332,8 euros. CANVI DE LLEI: Desapareixen els contractes menors, es comencen a unificar. Curiosament, també disminueix la facturació. No obstant açò, no desapareix la il·legalitat… Simplement es transforma (com expliquem en Modus operandi).
- Apareixsolament Stands Molins SL. Factura 843.053 euros per cinc contractes.