La Unió Europea està negociant actualment l’elaboració del reglament que ha de regular l’índex de metalls pesants en fertilitzants. En el cas del cadmi, tant l’Europarlament com la Comissió Europea ha fixat un límit de 20 mg / kg, però, a Espanya, a través del ministeri d’Agricultura, s’advoca per un límit del cadmi de 75 mg / kg, alineant-se amb la petició dels fabricants de fertilitzants.
Segons la informació publicada per ‘eldiario.es‘ sobre un document de treball del Ministeri d’Agricultura, el Govern espanyol justifica la seua oposició a una rebaixa del nivell de toxicitat en els fertilitzants agrícoles, en concret en el límit de cadmi, argumentant que imposar uns límits més estrictes perjudicaria la indústria agroquímica.
“Compromís té clar que cap interès econòmic mai no pot estar per damunt de la salut de les persones i el medi ambient i si la ministra Tejerina té dubtes sobre quines són les prioritats i les responsabilitats de l’Administració, potser hauria de deixar la cartera i tornar a l’empresa privada” , així ho ha assenyalat Cristina Rodríguez, diputada i portaveu d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de Compromís a les Corts.
“Les recomanacions d’ús de fertilitzants estan per sobre del que és necessari. Es tracta d’una necessitat creada per la indústria que, en molts casos, es pot suplir per aportacions orgàniques. El que Europa està demanant a la indústria és que s’adapte a les necessitats d’una agricultura més sostenible “, ha puntualitzat Rodríguez.
L’extracció de cadmi té repercussions tant en l’àmbit mediambiental, sanitari com geopolític, ja que el cadmi és un element químic amb una disponibilitat limitada i el risc de la seua desaparició és elevada. A més, la Comissió Europea ho considera un contaminant mediambiental especialment tòxic per al ronyó així com per a la desmineralització tòxica.
Tenint en compte les intencions del Govern sobre aquest tema i sabent que la ministra d’Agricultura va ser directora de Planificacions Estratègiques de Fertiberia i consellera de Fertial, principals grups de pressió per evitar la reducció dels nivells de cadmi, Joan Baldoví, diputat i portaveu de Compromís al Congrés, ha presentat una bateria de preguntes que insten el Govern central a aclarir quina postura defensarà davant la proposta de la Comissió Europea de reduir el cadmi en els fertilitzants, i quina alternativa presentarà el Ministeri en el cas que finalment les institucions europees aproven la proposta de la Comissió Europea.
Per a Baldoví, “No podem permetre que interessos econòmics s’anteposen a la salut de les persones i el medi ambient. Per això cal que el Govern de M.Rajoy aclarisca si la ministra Tejerina té autoritat moral per prendre decisions relacionades amb el sector de fertilitzants, sector en què treballava abans de ser la responsable d’agricultura i medi ambient, i més tenint en compte que els arguments en què està treballant el seu ministeri són pràcticament un calc dels utilitzats per aquesta indústria per oposar-se a la reducció de tòxics en els fertilitzants”.