El portaveu de Compromís i del Grup Mixt, Carles Mulet, ha retret hui que es tarde més temps en anar d’Osca a València en línia recta, per Saragossa i Terol, que per Saragossa i Madrid. “És el penós resultat de la recuperació d’un trajecte d’anada i tornada que tarda gairebé 6 hores a completar aquest recorregut, quan per Madrid es realitza en una hora menys. Tot això cal circumscriure-ho en les polítiques centralitzadores i il·lògiques que tant de mal ens han fet al corredor mediterrani i als valencians, precisament per estar en la seua perifèria, cosa que ha perjudicat en gran manera la nostra competitivitat, economia, capacitat exportadora i, de ben segur, llocs de treball i qualitat de vida“, ha indicat el senador valencià.
Foment ha decidit perllongar fins a Osca el regional València-Saragossa, el CAF-599, amb capacitat per viatjar a 160 km/h, encara que l’estat de la línia li impedirà desenvolupar les seues capacitats. Mentre el Consell i l’Autoritat Portuària s’esforcen invertint en la millora d’aquesta línia, que es trobava en molt mal estat i que beneficiarà la competitivitat del port de Sagunt, el Govern no aposta per les nostres comunicacions, en un territori estratègic, quelcom deliberat que clarament busca afeblir el corredor mediterrani i primar el central i el port d’Algesires, com recentment estem veient al Senat amb les seues mocions i prefereixen connectar Madrid de forma ràpida amb tots els punts que teixir una xarxa pels principals pols logístics i ciutats.
“Aquesta situació paradoxal no només es dóna a Aragó. L’AVE de Castelló, per exemple és més lent que el Rodalies per cobrir el mateix recorregut fins a València. Es prima l’AVE, encara que en algunes zones no dubten a donar-nos la medicina dels pseudo-AVE, lents i vells. Clama al cel que el tren d’Aragó amb València tarde una hora més per recórrer 350 quilòmetres que el que fa escala a Madrid, per al que ha de recórrer 700 quilòmetres“, ha afegit Mulet.
El senador ha recordat que en el cas dels AVE barats, que s’anomenaran EVA, es margina inicialment a Saragossa i les províncies valencianes i “de nou serà una exclusivitat de Barcelona i València, marginant una vegada més a la tercera ciutat de l’Estat, com ja han fet sense ruboritzar-se amb l’Autoritat Metropolitana del Transport de València en els PGE, a la qual no s’han destinat ni un sol euro“, retreu Mulet.
El senador territorial ha tornat a demanar que el ministre Íñigo de la Serna, done la cara al Senat, després de més d’un mes sense aparèixer per la cambra alta en un moment tan sensible de reivindicació de la societat valenciana i sense contestar la pregunta que té pendent de Compromís per la negativa del Govern a destinar zero euros a un ens autònom de la Generalitat Valenciana i compta amb el suport de més de 60 alcaldes de l’àrea metropolitana de València, que precisen d’un organisme que coordine, planifique infraestructures, serveis, xarxes i unifique la mobilitat d’una població propera als dos milions de persones.
Aquesta àrea metropolitana comptabilitza 175 milions de viatgers a l’any i es troba en procés de crear una targeta única intel·ligent adaptada a les necessitats de cada ciutadà. Barcelona i Madrid reben anualment més de 100 milions d’euros de subvenció de l’Estat pels seus ens. València 0 euros.
L’AVE de Castelló
El tren AVE Castelló-Madrid d’aquest dimecres segueix fent de les seues i sense ser un servei de fiar. Cinc minuts abans de la sortida prevista, cap a les 6.15 hores, s’ha avisat els usuaris que no hi hauria tren, ja que no va arribar durant la nit des de València. Els usuaris han estat pujats a un tren de rodalies fins a l’estació del Nord des d’on han estat traslladats a Joaquín Sorolla amb autobús per, des d’ací, agafar un altre AVE amb sortida 8.40 hores. Això ha deixat desenes d’afectats per retards i noves molèsties.
Mulet ha denunciat de nou “la mala gestió d’aquestes incidències” i la “poca delicadesa amb els usuaris” d’un tren AVE que havia de sortir de Castelló a les 7.10 hores.