Totes les diputades de Compromís a les Corts Valencianes han presentat una proposta per tal que s’incremente la formació en perspectiva de gènere, en violència sobre la dona i especialment sobre violència sexual cap a les dones, als i les fiscals, jutges, jutgesses, magistrats i magistrades de tot l’Estat espanyol, així com a tot el personal funcionarial judicial i el personal auxiliar. A més a més, també sol·liciten que es garantisca que aquesta formació es produïsca obligatòriament i que siga de qualitat.
Segons la portaveu de Compromís a la Comissió de Polítiques d’Igualtat i LGTBi en les Corts, Mª Josep Ortega, “actualment la formació del personal funcionarial és voluntària i escassa quant a l’oferta. I la formació dels jutges i les jutgesses es limita a un curs on line que s’imparteix una sola vegada quan prenen possessió d’un jutjat de Violència de Gènere. La resta de formació és voluntària, i per ocupar els jutjats de Violència de Gènere no es té en compte la preparació o especialització dels aspirants en aquesta matèria, sinó que regeix el mateix escalafó tant si el jutge o jutgessa opta a un jutjat de Violència de Gènere, com a un d’Instrucció o d’Instància”.
Precisament, “la recent sentència de ‘La Manada’ ha tornat a evidenciar el greu problema que tenim a la justícia espanyola, una justícia que tendeix a rebaixar, mitjançant les seues sentències, la gravetat real de la violència sexual que es produeix cap a les dones. Certa impunitat social dels agressors i la culpabilització i responsabilització de les víctimes perpetua la cultura de la violació. És també en aquesta sentència de ‘La Manada’ on ni tan sols hi ha hagut unanimitat sobre el concepte d’ ‘intimidació’, i prova d’això la diferent qualificació jurídica dels fets que fixa el fiscal enfront de la qual decideix la majoria del Tribunal”.
“És a dir, la falta de perspectiva de gènere al poder judicial, la falta de sensibilització i formació en qüestions de gènere, la falta de formació en violència masclista, i en concret la falta de formació en violència sexual, provoquen resultats com el de la sentència de ‘La Manada’. Ara, en un moment com l’actual, on les mobilitzacions feministes del 8 de març han suposat un clam de les dones i de la societat exigint mesures reals per combatre el masclisme, no es poden consentir els atacs institucionals a la integritat i a la defensa dels drets de les dones. Cal treballar per la inclusió de la perspectiva de gènere a l’àmbit del poder judicial”, ha conclòs la diputada Mª Josep Ortega.