La portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís, Mònica Àlvaro, ha realitzat hui una valoració molt positiva del nou model residencial impulsat pel govern del Botànic en esta legislatura, “s’ha de considerar un èxit que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives haja aconseguit en tres anys un increment del 32,2% en l’oferta de places públiques en centres residencials per a persones majors, passant de les 12.829 places que havien el 2015 a les 16.969 actuals, el que suposa la creació de 4.140 noves places”.
Per a Àlvaro “tot açò malgrat el punt del què es va haver de partir després del canvi de govern en 2015, quan s’hagué de posar en ordre el sector residencial perquè l’anterior model del PP havia estat declarat il·legal pel TSJCV i en conseqüència l’adjudicació de 2.000 places públiques van ser declarades il·legals”.
La bona gestió de Mónica Oltra i el seu equip ha aconseguit revertir esta situació impulsant un nou model residencial que ja està donant els seus fruits. Amb este nou model s’ha aconseguit que el 86% de les noves places depenguen de gestors que van quedar fora del model d’accessibilitat de l’antic govern. Un model residencial del PP que tenia com a únic objectiu omplir residències per a fins lucratius d’uns pocs, com vàrem corroborar en la comissió d’Investigació sobre eixe model que vam dur endavant en Les Corts en esta legislatura i com es desprén de les investigacions del cas Brugal amb escoltes en què se sent com pressionaven a alcaldes i treballadors socials perquè es influïra en les famílies usuàries per triar els centres de la família de l’aleshores conseller del PP Juan Cotino.
Enfront d’açò s’ha instaurat un model en què l’objectiu és oferir una vida digna en la que s’atenguen les necessitats de la gent gran. Per això, s’ha potenciat l’autonomia personal, de manera que el recurs residencial siga una opció més i no l’única, ni un element d’especulació a costa de les polítiques de benestar.
En este nou model participa la Generalitat Valenciana amb places públiques i amb ajudes per triar plaça a prop del municipi de residència, Ajuntaments amb places públiques, entitats sense ànim de lucre i empreses privades.
Segons explica Àlvaro “ja no n’hi ha prou amb “omplir” residències. Ara es demana qualitat. Per això s’han tingut en compte criteris per adjudicar les places pensant en el millor per a la gent gran: centres que ofereixin servei d’infermeria, centres que ofereixen doble menú, habitacions amb sistema de climatització i bany interior, centres que ofereixin acompanyaments gratuïts al metge o gestions externes, podologia, i perruqueria i infermeria 24 hores”.
L’adjudicació de les places d’este nou model residencial ha sigut el resultat d’un procés obert, transparent i garantista, amb clàusules antimonopoli per evitar situacions anteriors que van perjudicar a la majoria d’empreses i on s’han valorat criteris socials. De fet, davant de les 9 empreses que van resultar adjudicatàries amb l’anterior executiu, amb el nou procés han estat 29 empreses.
“Estem davant d’un nou model residencial que ens fa passar als valencians i a les valencianes de la vergonya a l’orgull. Els nostres majors ja no són utilitzats per a l’enriquiment d’uns pocs, ara estan al centre de les polítiques que tenen com objectiu la dignitat a les persones”, ha conclòs Àlvaro.