La diputada de Compromís Cristina Rodríguez ha registrat en les Corts la proposició no de llei perquè l’illa de Tabarca tinga una sistema de boies ecològiques que garantisca la preservació del fons marí, en el qual fondegen més d’un centenar d’embarcacions recreatives diàries durant el període estival. Mesures similars han sigut plantejades a llocs com la platja del Portet a Teulada-Moraira.
La iniciativa contempla així mateix el començament dels tràmits necessaris per a la declaració del perímetre de l’illa de Tabarca com a Zona Marítima Particularment Sensible (ZMPP) de l’Organització Marítima Internacional, condició que reduiria el risc de danys per accidents de navegació en llocs de gran valor ecològic.
Malgrat les figures de protecció amb què ja compta Tabarca, el nombre d’embarcacions que fondegen en la reserva en els últims anys no deixa d’augmentar, arribant des de diferents clubs marítims de la geografia alacantina (Alacant, Santa Pola, Guardamar, Torrevella, El Campello o Benidorm) i fins i tot des de localitats de la veïna regió de Múrcia.
També arriben a l’illa des dels ports d’Alacant, Santa Pola, Torrevella i Benidorm les barques turístiques conegudes popularment com “tabarqueres”. Es calcula que un 80% de les entrades a la illa es fa a través d’estes embarcacions. El 20% restant de visites es fa mitjançant embarcacions privades.
Estudi sobre turisme sostenible
El Consell encetarà, en col·laboració amb altres organitzacions competents i els habitants implicats, un estudi d’impactes per a determinar la capacitat de càrrega turística sostenible que permeta la conservació de l’illa de Tabarca i el seu perímetre marítim. Tabarca rep 150.000 turistes durant l’estiu, un 65 per cent dels 230.000 que la visiten durant tot l’any.
“La protecció dels ecosistemes marins que envolten Tabarca té molt a veure amb el que passa en terra, en la pròpia illa. Necessitem preguntar-nos quina illa volem tenir i com gaudir-la. Una illa que amb prou faenes té 55 persones censades i rep la visita de 235.000 persones a l’any, bona part d’açò a l’estiu. És en aquesta època estival quan pateix una massificació alarmant que supera ja amb escreix els límits benvolguts en 1986 quan va ser decretada reserva marítima. Per açò creiem necessaris establir uns límits de turisme sostenible que ens permeta gaudir de la illa i el seu entorn en el present i en el futur”, ha manifestat la diputada Cristina Rodríguez.