El portaveu de Compromís i senador territorial, Carles Mulet, ha anunciat hui la presentació al Senat d’una moció per la rebaixa de la pressió fiscal sobre la citricultura del país, afectada per la manca de rendibilitat a què ha portat l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l’AAE de la SADC, aprovat pel Parlament Europeu el passat dia 14 de setembre i ratificada per PP, PSOE, Units-Podem i Ciutadans al Senat el 11 d’abril passat de 2018.
“L’entrada de taronges procedents de Sud-àfrica que poden trobar-se encara al gener en molts lineals del país i que inunden Europa és una ferramenta evident de pressió dels preus a la baixa en origen i, per tant, pertorbadora del mercat. En el territori valencià les pèrdues estimades per aquesta circumstància s’aproximen aquest any als 100 milions d’euros, segons han denunciat les organitzacions agràries, pel que és necessari adoptar acords de suport un cop el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s’haja posicionat recentment com no partidari d’exigir a la Unió Europea l’activació de la clàusula de salvaguarda prevista en el Reglament de la UE per a casos com en el qual ens trobem”, ha indicat Mulet.
En la moció la coalició insta a promoure en coordinació amb els ajuntaments de zones afectades, l’exempció de l’IBI rústic en aquelles poblacions productores de cítrics, per afavorir la viabilitat de les explotacions i activitat dels agricultors i com a mesura de suport de l’Administració . Mulet ha remarcat que “per això l’Administració General de l’Estat compensarà als municipis que opten per aquesta opció de suport amb els diners deixats d’ingressar, per evitar que es penalitzen els ingressos dels municipis”.
Entre altres mesures, la coalició insta el Govern a donar suport als ajuntaments que permetisquen fraccionaments i ajornaments del pagament de l’IBI rústic en quotes mensuals en cas que se sol·licitara i brindar el suport econòmic necessari per garantir que l’adopció d’aquesta mesura no genera cap problema de liquiditat per als ajuntaments i la reducció a zero dels mòduls per al període impositiu de 2018 en el mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per a les activitats agrícoles afectades per aquesta circumstància excepcional en els termes citrícoles afectats.
“Per mantenir els cultius citrícoles, la viabilitat de cooperatives, productors i treballadors”, assenyala la coalició “és necessari donar totes les facilitats als agricultors a l’hora de pagar els seus impostos, per poder mantenir així la necessària estructura d’Estat de Benestar” . El sector citrícola està demanant mesures de tot tipus, entre elles l’exempció d’aquest tribut, que no suposa grans ingressos en la seua naturalesa rústica. Amb l’objectiu de compensar els efectes perniciosos d’aquest acord i que no siga lesiu per als productors espanyols de cítrics, és important conèixer la situació i adoptar les mesures oportunes per evitar perjudicar encara més als nostres productors.