El grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per a què s’augmente el control dels antibiòtics que es subministren als animals destinats al consum humà.
Segons ha explicat la diputada de Compromís, Isaura Navarro, “a l’Estat espanyol, a la vegada què som líders en la producció de carn per al consum humà, també som líders en el consum d’antibiòtics, que és una molt mala notícia. De fet en la cria de vaques, porcs, ovelles, cabres, pollastres i altres animals destinats a la producció alimentària utilitzem quatre vegada més antibiòtics que en Alemanya i sis vegades més que en França”.
Com s’explica en la iniciativa parlamentària de Compromís, l’explotació intensiva d’animals destinats al consum humà a més d’implicacions socials i mediambientals, també té greus repercussions en matèria de benestar animal -degut a les condicions en les que es troben els animals en les explotacions– i de salut pública en quant a l’augment de la resistència als antibiòtics derivada de l’administració extensiva dels mateixos al bestiar.
Segons l’Organització Mundial de la Salut un gran nombre d’antimicrobians utilitzats en animals destinats a la producció d’aliments son idèntics o estant estretament relacionats amb els utilitzats en els essers humans. L’abús i l’ús indegut d’antibiòtics està augmentant la resistència als mateixos. Quan els microbis es tornen resistents als medicaments, es redueixen les opcions per tractar les malalties que provoquen. Les conseqüències directes d’aquesta resistència a antimicrobians poden ser molt greus. Actualment es calcula que aquest fet causa 33.000 morts anuals en Europa i que l’impacte sobre la població d’aquest problema de salut pública és similar al de la grip, la tuberculosi o el SIDA junts.
“Des de Compromís –ha afegit Navarro- el que reclamem és que s’augmente el control respecte al subministrament d’antibiòtics als animals destinats al consum humà i en eixe sentit què s’elabore un pla de reducció d’estos subministres i es controle més la situació dels animals que estan en granges de ramaderia intensiva”.
Per a Navarro “este gran ús d’antibiòtics utilitzat en animals destinats a la producció d’aliments suposa una reducció de l’eficàcia dels antibiòtics en els humans que ens alimentem amb esta carn, aleshores és important que es facen plans de reducció de l’ús dels antibiòtics en la cria del ramat”.