El Govern espanyol és incapaç de forçar mesures de defensa davant la Unió Europea per evitar l’enfonsament econòmic del cultiu dels cítrics produïts en el nostre territori i de protecció davant els riscos fitosanitaris que arriben a les fronteres.
Així es desprèn del contingut d’una nova resposta a preguntes del portaveu de la coalició al Senat, Carles Mulet, en la qual s’assenyala que “el 2018 es van endurir els termes per a la importació de cítrics en incloure, com a organismes de quarantena per a la Unió, plagues dels cítrics com la Falsa arna Cidia (Thaumatotibia leucotreta) i el fong Elsinoe. En el cas del primer, per importar cítrics de zones afectades, s’haurà de realitzar un tractament de fred o un sistema de maneig que garantisca una eficàcia equivalent, que haurà de ser prèviament acceptat per la Comissió Europea”. També asseguren ser conscients dels riscos fitosanitaris de les importacions de cítrics de països de l’Àfrica meridional i que “apliquen el màxim rigor que la legislació europea permet”.
Però per Mulet “alguna cosa passa” quan davant de les llistes d’alertes fitosanitàries de finals de gener s’observa com “segueixen interceptant Thaumatotibia leucotretaprocedent d’aquests països i ningú actua, ni Espanya ni Europa. Mal negoci tindre autoritats i governs així, amb un tractament desigual que és capaç de suspendre les exportacions de l’Argentina i Brasil davant casos de Phyllosticta citricarpa(la taca negra), però se segueixen permetent importacions de països en els quals es detecten nombroses intercepcions d’organismes nocius. A això se li diu mala fe o incompetència. El ministre Luís Llanas ha d’explicar per què tanta dilació en prendre mesures contundents i d’arrel en el nostre cas, com suspendre importacions o reclamar la clàusula de salvaguarda davant unes pràctiques que estan minant la viabilitat de milers d’explotacions i economies familiars del nostre país”.
Per a Compromís, es dóna un greuge clar en competir productes europeus amb totes les garanties sanitàries i laborals amb altres que deixen molt a desitjar i que han estat tractades amb químics hui prohibits a Europa.
La coalició aposta per governs que defensen els cítrics i la sanitat vegetal davant la Unió Europea, per això “reclamem canvis en la regulació de les importacions, gestió de les alertes fitosanitàries perquè impliquen mesures immediatament i l’obertura de restriccions ràpides i preventives. En l’actualitat no s’està donant una resposta unitària davant l’arribada d’exportacions de tercers països, ja que les funcions d’inspecció en fronteres corresponen als estats membres, que no tenen unificats ni sistemes ni normes d’inspecció fitosanitàries”, ha afegit Mulet.