El Grup Parlamentari Compromís ha anunciat hui, Dia Internacional de la Dona Afrodescendent, la presentació a Les Corts d’una Proposició No de Llei amb la qual es demana al Consell la realització d’un estudi sobre la discriminació de les dones afrodescendents al País Valencià.
Segons ha explicat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Àlvaro, “este estudi és el pas previ necessari per poder posar en marxa les polítiques adequades per eradicar la doble discriminació que pateixen en el nostre territori, per ser dones i afrodescendents”.
L’origen del Dia Internacional de la Dona afrodescendent es remunta al 1992 quan les dones de 32 països d’Amèrica Llatina es van reunir a la Trobada de Dones Afrodescendents realitzat a República Dominicana per crear aliances i afrontar el racisme des de la perspectiva del gènere.
Segons explica Àlvaro “el de hui és un dia commemoratiu de les lluites i resistències de les dones afrodescendents contra l’opressió misògina i racista de què són objecte; per visibilitzar i reconèixer la resistència davant del racisme i el masclisme estructurals”.
El 25 de setembre de 2018, el Grup de Treball d’Experts sobre Afrodescendents de les Nacions Unides va presentar davant el Consell de Drets Humans l’informe de la seua primera investigació sobre la situació de les persones afrodescendents a Espanya.
Este informe hauria de servir de base perquè el conjunt de les nostres administracions elaboren polítiques i estratègies per combatre esta discriminació racial que està present en tots els àmbits de la societat espanyola, des dels centres escolars fins al mercat de treball, passant per l’habitatge, la sanitat i altres serveis socials.
“Per tot això hem presentat esta iniciativa parlamentària perquè el Consell elabore el seu propi estudi, amb perspectiva de gènere, al territori valencià i així conèixer quin tipus de polítiques hauríem de posar en marxa per acabar amb la discriminació de les dones afrodescendents”, ha conclòs Àlvaro.