Este matí, al Parc Central de València ha tingut lloc l’acte de la candidatura de Més Compromís (Compromís – Más País) per explicar les propostes per a la lluita contra el canvi climàtic de la coalició de cara a les pròximes eleccions generals del 10 de novembre.
La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, l’alcalde de València Joan Ribó, la candidata al Congrés de Més Compromís, Maria Josep Picó, la candidata al Congrés de Más País, Inés Sabanés i la candidata al Congrés de Més Compromís, Paula Espinosa han sigut els encarregats de debatre sobre les “polítiques útils” a aplicar davant l’emergència climàtica.
Les polítiques ecològiques són transversals en el programa de Compromís i Más País per al 10N i a través de l’Acord Verd es comprometen a esforçar-se per corregir els excessos de les polítiques d’austeritat, i posar en igualtat de condicions els objectius socials i ambientals mentre s’impulsa la Transició Ecològica Justa.
Des d’esta visió Compromís – Más País aposta per seguir treballant en un canvi de model econòmic basat en un Acord Verd -o Green New Deal- que dibuixe un triangle entre les persones, la vida i la terra.
Segons ha explicat la número 2 per València Maria Josep Picó “l’emergència climàtica és un dels majors reptes que hem d’afrontar com a societat per poder tindre una vida digna, de fet, per millorar la salud, per poder viure. Per això les nostres propostes vinculades al territori s’enfoquen a assumir eixe repte. Entre eixos reptes l’ordenació del territori i de la mobilitat que ha de treballar per uns pobles i ciutats on la vida siga respectuosa amb el medi, posant les persones al centre”.
Per la seua banda Inés Sabanés, número 3 al Congrés per Madrid ha evidenciat que “l’estat espanyol és extremament vulnerable als efectes del canvi climàtic, ens trobem en deu anys claus per aplicar polítiques per afrontar amb garanties l’Emergència climàtica, per això necessitem eixe gran Acord Verd”. Sabanés també ha destacat la necessitat d’humanitzar el sistema econòmic, “l’objectiu de l’economia no pot ser l’acumulació de la riquesa sinó la sostenibilitat ecològica, econòmica i social per aconseguir la vida digna de totes les persones, que a la vegada serà una gran oportunitat per a la creació de nova ocupació”.
En eixe sentit Paula Espinosa, número 4 al Congrés per València ha assenyalat que “apostem per la millora dels sectors productius existents, enfocant-los sobretot cap a les energies netes i renovables, i potenciant altres sectors, com són la cultura, l’agricultura, la societat de les cures o la rehabilitació energètica en els habitatges. També promovent nous sectors emergents, apostant per democratitzar les noves tecnologies i el foment la innovació sostenible”.
La consellera Mireia Mollà ha advertit per la seua banda que “podem afirmar ja que els hem furtat marges vitals als nostres fills i filles per no haver actuat abans contra l’emergència climàtica, per això és imprescindible prendre ara polítiques valentes i decisives i en eixe sentit estem impulsant des del govern del Botànic nombroses lleis i mesures per a afrontar esta situació com la Llei de Canvi Climàtic i Transcició Energètica. Efectes com els grans episodis de pluges torrencials que ja ens estan afectant evidencien que si no actuem ja, per la nostra situació a la Mediterrània, podríem convertir-nos en els primers refugiats climàtics”.
L’alcalde de València Joan Ribó ha explicat que “estem convençuts que davant l’Emergència climàtica des de la ciutat es poden aplicar polítiques molt efectives, per exemple treballant en temes energètics com estem fent reduint l’energia en la il·luminació pública o, ara que ha canviat la legislació estatal, facilitant la instal·lació de plaques fotovoltaiques en les cases del valencians i valencianes per a l’autoproducció d’electricitat. També actuant en temes d’alimentació, ja que la tercera part dels gasos d’efecte hivernacle son produïts pel sistema alimentari i en la mobilitat, el primer responsable de la contaminació atmosfèrica, apostant com estem fent per un model sostenible”.