El diputat i portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat i Consum en les Corts Valencianes, Carles Esteve, ha presentat una proposta per tal que les Corts, a través del Consell, insten el Govern de Pedro Sánchez a destinar un fons sanitari especial per a la Comunitat Valenciana que reforce l’Atenció Primària en estiu front a la COVID-19.
Segons ha explicat Esteve, “vivim en un territori que en estiu augmenta la seua pressió assistencial a causa dels desplaçaments de la ciutadania. I, donada l’actual conjuntura de pandèmia, urgeix un reforç econòmic per a tindre més equips de personal d’Atenció Primària als centres de salut, per a la compra de material específic, per a la cobertura farmacèutica i d’altres mesures que garantisquen la correcta atenció sanitària a la població i control de la COVID-19”.
“L’augment de la pressió assistencial obliga, tots els anys, a la Conselleria de Sanitat a plantejar plans especials per a atendre a tota aquesta ciutadania desplaçada d’altres autonomies. Uns plans especials que, en l’estiu de 2019, van suposar una despesa de més de 61 milions d’euros. Com a conseqüència de la cobertura a la ciutadania que no resideix en la Comunitat Valenciana, l’Estat deu a la Generalitat Valenciana més de 340 milions d’euros mitjançant el Fons de Garantia Assistencial (FOGA) del Ministeri de Sanitat”.
“I aquest estiu, davant l’eventual desescalada de les mesures de confinament adoptades el passat mes de març per la crisi sanitària de la COVID-19, que podria eliminar les restriccions de mobilitat a finals de juny, hi hauria un notable increment de la pressió assistencial als departaments de salut valencians, amb la complexitat que la pandèmia de la COVID-19 comporta, pel que fa a l’atenció diferenciada a la simptomatologia d’aquest virus, la necessitat d’efectuar test, reservar llits d’UCI, i altres mesures afegides que caldrà posar en marxa respecte a campanyes d’estiu anteriors”, ha afegit el diputat Esteve.
“Així, donat que l’Estat ha de garantir una adequada desescalada i gestió de de la pandèmia de la COVID-19 més enllà de la finalització de l’estat d’alarma, la dita gestió passa per garantir els recursos suficients perquè les comunitats autònomes puguen desenvolupar una atenció sanitària suficient per contindre el virus. Per això el Govern central ha de proveir als diferents governs autonòmics de recursos per atendre a tota la població desplaçada, considerant l’augment del risc de contagi que suposen aquests desplaçaments massius de població i les conseqüències que poden tindre en els sistemes de salut i en el conjunt de la societat”, ha conclòs Carles Esteve.