Bota al contingut principal

Compromís registra les seues “receptes” per a protegir a les persones de la crisi derivada de la Covid-19 basades en tres pilars: blindar els serveis públics augmentant la inversió social, repartir de manera justa els recursos econòmics i inversions de l’estat entre les comunitats autònomes i potenciar el consum de proximitat.

La formació valencianista considera que “per a no deixar a ningú enrere cal protegir a les persones més vulnerables” per això demanen que s’incrementen les pensions no contributives fins al 70% del salari mínim interprofessional i que el Govern pague el 50% de les partides de dependència, com li correspon per llei i desenvolupe reglamentàriament el procediment per a cedir les competències de l’ingrés mínim vital a les comunitats autònomes.

Compromís també proposa la reducció de jornada laboral a 4 dies o a 32
hores setmanals per a incentivar el consum i generar nous llocs de treball
i que es configuren règims especials per a les zones rurals despoblades o en risc de despoblació, que faciliten importants incentius.

La formació valenciana insta el Govern a apostar pel turisme sostenible i de qualitat i lluitar contra la feminització de l’empobriment que suposa en l’actualitat el treball de les Kellys, per a això, considera “imprescindible” regular el servei de neteja i de cuina dels hotels com un treball essencial per al desenvolupament de l’activitat hotelera impossibilitant així la seua externalització.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, considera que “perquè
la inversió social siga l’eix de la recuperació, és fonamental que es transferisca més pressupost a les Comunitats Autònomes i entitats locals i que l’increment es repartisca de manera constitucional i justa entre aquestes”. Per aquest motiu, Compromís insisteix que el nou Sistema de Finançament Autonòmic, previst per a novembre, ha de resoldre el desequilibris produïts pel model de 2014 que és especialment injust amb el territori valencià.

Compromís també vol que en la gestió de la crisi derivada de la COVID-19 s’aborde la crisi sobre l’agricultura i la ramaderia per a potenciar el consum de proximitat. Per això, insta el Govern a demanar que es reconega la singularitat agrària mediterrània en les negociacions per a la nova PAC i en les polítiques de desenvolupament rural estatals i europees, a analitzar l’impacte ambiental, social i econòmic dels tractats de lliure comerç sobre el sector agroalimentari i al fet que vetle pels interessos de productes agrícoles i ramaders abans de la ratificació de l’acord amb Mercosur.

Les propostes de Compromís, que han estat registrades com a esmenes al
document de PSOE i Unides Podem en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica, té com a objectiu ampliar el consens polític des de posicions progressistes i aliades.