La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta en el parlament valencià per tal que les Corts Valencianes insten el Consell a eliminar el cobrament de taxes portuàries a aquells vaixells pertanyents a ONGs que es dediquen a activitats de vigilància i salvament d’embarcacions de persones que necessiten auxili a la mar.
Segons Álvaro, “organitzacions com Open Arms es dediquen a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili en la Mar Egea i Mediterrània Central. Parlem de l’auxili a embarcacions precàries amb persones que fugen de conflictes bèl·lics, de la persecució política o de la pobresa, que acaben no tenint més remei que intentar arribar per mar a un lloc segur en condicions molt perilloses”.
Segons l’Organització Internacional per les Migracions, el 2019 varen perdre la vida 1.091 persones refugiades i migrants al Mediterrani, i als últims sis anys més de 15.000 persones han perdut la vida en aquesta ruta. “Aquesta organització assenyala també l’enduriment de les actituds i l’augment de l’hostilitat cap als migrants que fugen de la violència i la pobresa com una de les causes de l’increment de morts. I és que la incapacitat de la comunitat internacional per a resoldre i prevenir conflictes i situacions d’emergència humanitària porta anys posant-se de manifest. Davant això ha sigut fonamental el paper de les organitzacions no governamentals als últims anys”.
“I precisament l’embarcació de l’Aquarius, de l’ONG SOS Mediterranée, va ser un exemple del que unes institucions responsables i solidàries han de fer. Sense dubte, mai s’ha de deixar morir a la gent a la mar”.
“No obstant això, dos anys després d’aquest fet, cal que el govern d’Espanya done solució a la situació en la qual es troben encara la majoria de les persones que vingueren en l’Aquarius. De les 374 persones que sol·licitaren protecció internacional actualment només s’han resolt 66 expedients: nou han sigut arxivats, huit acceptats i 49 rebutjats. Raó per la qual des de Compromís volem que les Corts insten el Consell a dur a terme una mediació amb el Govern d’Espanya per tal d’agilitzar la resolució de la situació d’aquelles persones que han arribat al nostre país en embarcacions com l’Aquarius”.
“És urgent i necessari un compromís ferm de totes les institucions i administracions davant la crisi migratòria en la qual ens trobem, ara més agreujada amb la pandèmia de la COVID-19, i que cada any veu com va augmentat el nombre de desplaçaments forçosos”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.