El diputat i portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat i Consum en les Corts Valencianes, Carles Esteve, ha registrat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a elaborar una reglamentació que desenvolupe la participació ciutadana en l’entorn local de la salut, i que facilite la posada en marxa dels Consells de Salut en l’àmbit municipal i centres de salut, especificant fins, objectius, composició i règim d’acords.
Segons Esteve, “l’actual excepcionalitat sanitària, econòmica i social produïda per la pandèmia de la COVID-19 està impactant en la nostra salut de forma molt pronunciada. No només pel propi virus i els seus efectes en les persones contagiades, sinó per les modificacions que es produeixen en les rutines i estils de vida del conjunt de la població. Açò pot suposar riscos afegits per a la salut de les persones i, especialment, en la població més vulnerable per motius d’edat, estil de vida, malalties o afeccions prèvies”.
“És per això que, en l’orientació de les polítiques de salut per al futur immediat, la participació de la ciutadania des d’allò local, mitjançant entitats, col·lectius i sectors poblacionals representatius és fonamental, per a conèixer de primera mà quins són els condicionants per a la salut de totes les persones que està tenint aquesta pandèmia i totes les mesures que ha comportat, previndre i gestionar millor els futurs brots localitzats, així com transmetre i informar sobre campanyes, hàbits i mesures per fer front al virus. En definitiva, els Consells de Salut poden servir per generar així un millor estat de salut en el conjunt de la població, en previsió d’una convivència amb la COVID-19 que, segons albiren els experts, es preveu llarga”.
“Hem vist com totes les polítiques han anat adaptant-se als processos participatius i de transparència, també en l’àmbit de la Salut. Així s’ha reflectit en la Llei de Salut de la Comunitat Valenciana, que estableix la necessitat d’incloure a la ciutadania com a part activa i necessària en el disseny, desenvolupament i avaluació de les polítiques de salut en l’àmbit local. I ací és on la llei inclou el Consell de Salut de la Comunitat Valenciana, òrgan superior col·legiat de participació ciutadana. I defineix les figures dels consells de salut per departament i àrea de salut. Així mateix, la pròpia llei indica que reglamentàriament es constituiran tots aquells òrgans necessaris per garantir la participació en el Sistema Valencià de Salut”.
“Però sense un marc normatiu i reglamentari que done solidesa a la constitució d’aquestes estructures de participació en l’àmbit de la salut, no podrem posar-los a funcionar i que estiguen a ple rendiment front a la COVID-19. D’ahí la proposta que des de Compromís fem a la resta de grups parlamentaris en les Corts i que esperem puga comptar amb el suport de tot l’arc parlamentari”, ha conclòs el diputat Carles Esteve.