Els portaveus de Compromís de les quatre ciutats més grans del territori valencià, València, Alacant, Elx i Castelló, han comparegut este dimarts en roda de premsa per a demanar al govern central que les administracions municipals tinguen un paper protagonista no només en la distribució i la gestió dels fons europeus, sinó també en la concepció de les transformacions que amb ells es vol impulsar.
Segons ha assenyalat l’alcalde de València, Joan Ribó: “Estem davant d’una crisi global, com mai hem vist fins ara, que ens obliga a prendre decisions clau per al futur. Els ajuntaments vivim en primera línia les conseqüències de la pandèmia i de la crisi climàtica i no podem continuar estant a la cua en l’assignació de recursos. Coneixem de primera mà les dificultats que estan travessant les persones i les empreses i som l’administració pública més propera a la ciutadania”
En aquest sentit, Ribó ha criticat que dels 24.200 milions d’euros que s’han consignat dins del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, només 1.483 milions són transferències directes a les entitats locals. “Estem parlant que només el 6% dels recursos del mecanisme de recuperació i resiliència es traslladen als ajuntaments. Si això ho comparem amb el fet que els ajuntaments administrem al voltant del 15% de la despesa pública, la nostra participació en el Mecanisme de Recuperació I Resiliència de l’any 2021 queda clarament minvada”.
“Hem de recordar que els Fons Europeus de recuperació i resiliència EU Next Generation suposen són una oportunitat no sols per a disposar dels recursos i el finançament necessari per a donar una resposta contundent i immediata als problemes derivats de la pandèmia, sinó també per a transformar estructuralment els fonaments de la nostra economia, per tal de convertir-la en capdavantera en dos àmbits crucials, la sostenibilitat i la digitalització”.
L’alcalde de València ha reivindicat el paper de les ciutats en algunes polítiques fonamentals com la mobilitat sostenible, la rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana, la transformació i digitalització del sistema agroalimentari local, el desenvolupament de l’economia de les cures i el reforç de les polítiques d’igualtat i inclusió, la conservació i restauració d’ecosistemes i la protecció del litoral, el desplegament massiu del parc de generació d’energia renovable, l’impuls a la PIME, l’emprenedoria i les empreses innovadores de base tecnològica, la modernització del sector turístic per a millorar la seua competitivitat i sostenibilitat, la revaloració de la industria cultural i la connectivitat digital amb l’impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G.
Per la seua part, la portaveu de Compromís per Elx, Esther Díez, vol aprofitar els Fons Europeus per a continuar assolint el model de municipi verd, innovador i just que garantisca la millor qualitat de vida per a les persones. Per a Díez, és imprescindible abordar la regeneració urbana, assegurar l’accessibilitat en el parc d’habitatges envellit i l’eficiència energètica dels edificis.
“Compromís aposta pels sectors productius il·licitans com és l’economia ecoinnovadora amb l’ampliació del parc industrial i el foment dels sectors tradicionals del Camp d’Elx, la seua digitalització i l’impuls de l’agricultura ecològica, la promoció del medi rural i els espais naturals il·licitans mitjançant el turisme sostenible i la protecció del patrimoni rural. En termes més concrets, Díez ha assenyalat projectes per a la creació de corredors ecològics en el riu Vinalopó i la via litoral il·licitana, a més de l’impuls de la mobilitat sostenible amb l’ampliació de la xarxa ciclista, reforç del transport col·lectiu i generació d’entorns exclusius per als vianants”.
Pel que fa a Castelló, el portaveu del grup municipal de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat que la construcció d’infraestructures per persones majors i dependents ha de ser una de les prioritats d’inversió dels fons europeus. Mitjançant l’obra pública «hem de garantir este servei fonamental per a les famílies i que és clau per a la conciliació perquè la tendència general ens porta cap a un envelliment de la població i totes i tots tenim o tindrem en un futur pròxim persones majors de les quals ens hem de fer càrrec», ha assegurat el regidor i diputat provincial.
Garcia ha apuntat a la necessitat d’establir vies “de col·laboració entre l’ajuntament i la Conselleria perquè els fons europeus vagen destinar a ampliar també les infraestructures sociosanitàries d’aquest tipus. El portaveu de Compromís per Castelló ha recordat que “calen 2,200 places per a persones majors i 900 només a la ciutat de Castelló”.
Per últim, el portaveu d’Alacant, Natxo Bellido, ha avançat que des de Compromís es proposarà a l’Ajuntament que els Fons Europeus es destinen a projecte com l’espai de Rabassa, antic símbol de l’especulació urbanística com a territori sostenible a través d’un projecte de regeneració ambiental i el disseny d’un centre de referència i investigació sobre l’Aigua, vinculat a la UA i participat per la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Alacant.
A més, es proposarà habilitar un corredor verd i ecològic, lligat a la mobilitat sostenible entre el Saladar d’Aiguamarga i el Clot de Galvany d’Elx. Un projecte que requerirà la participació dels ajuntaments de les dues ciutats i la Generalitat, donat que està inclòs en el PATIVEL, així com un Pla de rehabilitació urbana, basat en rehabilitació de l’habitatge lligat a l’eficiència energètica i accessibilitat i actuacions d’urbanisme tàctic i nous projectes d’eficiència i modernització en la gestió de residus.
Bellido ha aprofitat per a recordar-li a l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, que encara no ha convocat la comissió municipal creada per a definir els projectes de ciutat a presentar des de l’Ajuntament, i ha criticar el doble llenguatge del PP de reclamar per un costat més gestió municipal, i per l’altre, paralitzar les comissions malgrat les demandes i insistència de Compromís.