El diputat i portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat i Consum de les Corts, Carles Esteve, ha presentat una proposta per tal que des del parlament valencià s’inste al Consell a desenvolupar una estratègia permanent de reforç de la vigilància sanitària, informació i formació, per part del personal d’infermeria dels centres de salut en els centres educatius mantinguts amb fons públics. La iniciativa també recull que en casos d’alumnat amb malalties pediàtriques cròniques sensibles, que precisen d’un acompanyament sanitari professional, l’atenció es realitze en les pròpies instal·lacions educatives quan siga necessari.
Segons Esteve, “durant la pandèmia hem aconseguit millorar prou els mecanismes de coordinació entre l’àmbit sanitari i l’educatiu. Per això la idea és que, tan prompte com disminuïsca la pressió que té ara mateix el sistema sanitari, es faça un reforç de les plantilles d’infermeria dels centres de salut que hauria d’estar enfocat a l’atenció a xiquets i xiquetes amb malalties cròniques; atenció en l’escola i que estos i estes professionals pogueren fer part de la seua jornada laboral en la mateixa escola, fent campanyes d’informació i de formació per al professorat, l’alumnat i, fins i tot, els pares i mares; i accions formatives per a educació i promoció de la salut”.
“La vigilància i atenció des del sistema sanitari és un element necessari per al tractament i seguiment de la malaltia per part dels professionals de la salut. La vinculació entre els centres educatius i els centres de salut adscrits, present en la normativa, permet aprofundir la vinculació entre l’àmbit educatiu i el sanitari, en aquest cas, per tractar a l’alumnat que precisa d’un seguiment més exhaustiu de la seua malaltia, així com per a formar al professorat, a les famílies, i sensibilitzar al propi alumnat sobre les malalties pediàtriques, sobre la seua prevenció, i sobre hàbits de vida saludable”.
En este sentit, el diputat de Compromís ha destacat que “els i les professionals d’infermeria poden desenvolupar aquesta tasca tan necessària, i per a fer-ho possible, cal implementar una estratègia de reforç del personal d’infermeria en aquells centres de salut referenciats a centres educatius que compten amb alumnat amb malalties pediàtriques cròniques, per tal que puguen fer eixe seguiment i vigilància, així com assistir al centre educatiu quan siga necessari”.
D’altra banda, la proposta presentada també aborda “la necessitat de dissenyar i difondre, junt amb les associacions de pacients i atenent al calendari escolar, campanyes informatives sobre la detecció de malalties pediàtriques cròniques en edat escolar per tal d’informar al professorat, famílies i alumnat. A més de plantejar la possibilitat d’oferir accions formatives als CEFIREs relacionades amb la detecció de malalties pediàtriques cròniques en edat escolar, per a millorar la sensibilitat i coneixements del professorat en aquest àmbit, així com la integració dels xiquets i xiquetes”, ha conclòs el diputat Carles Esteve.