La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans de les Corts Valencianes, Cristina Rodríguez, ha registrat una iniciativa per tal que el Consell inste el Govern d’Espanya a elaborar unes instruccions perquè les diferents comunitats autònomes puguen convocar a les persones migrants per ser vacunades contra la COVID-19, en funció del seu grup d’edat i condicions de risc, encara que les seues dades no es troben en els corresponents sistemes de salut, per tal de garantir-los la salut i la sanitat universal. “Unes instruccions que, d’altra banda, s’han d’aprovar al Consell Interterritorial”, ha afegit la diputada.
Segons Rodríguez, “des de Compromís demanem al Ministeri de Sanitat que prepare eixes instruccions perquè les comunitats autònomes tinguen clar com han de cridar a vacunar-se a totes les persones que estan fora del sistema. Malauradament, moltes persones migrants es troben excloses del sistema i, per tant, de les bases de dades dels departaments de Sanitat”.
“Es tracta de persones grans, que han estat repatriades pels seus fills, però també parlem de gent que treballa a l’economia informal, al camp i a les cases particulars. O són persones que ni tan sols tenen un sostre per a viure”.
“Diverses organitzacions en defensa de la salut i la sanitat universal, com ara Metges del Món i València Acull, han denunciat que encara no existeix un pla concret ni recomanacions específiques perquè les autoritats sanitàries accedisquen a este col·lectiu que segueix exclòs de la sanitat pública. En no estar donades d’alta en el sistema de salut corresponent a la seua comunitat autònoma, els centres de salut no poden cridar a estes persones per a concertar una cita, com ocorre amb la resta de la població amb dret a la cobertura sanitària”.
“El Govern del Botànic ja està aplicant esta mesura per tal de fer real la sanitat universal, donat que l’èxit de la vacunació és la immunització comunitària. Cal recordar que el Govern d’Espanya es va comprometre amb las autonomies a garantir la sanitat pública, universal y gratuïta, sense deixar fora a ningú. Necessitem els mecanismes per a que este dret siga una realitat. I, a més a més, necessitem que s’aprove al Consell Interterritorial perquè de res serveix que es faça a la Comunitat Valenciana si Múrcia, Andalusia o qualsevol altra de les comunitats autònomes no ho fa”, ha conclòs la diputada de Compromís, Cristina Rodríguez.