La diputada de Compromís en les Corts Valencianes, Nathalie Torres, ha presentat una proposta per tal d’actualitzar les polítiques sobre salut cardiovascular del País Valencià amb la finalitat de considerar els reptes demogràfics i de salut, en consideració dels avanços científics i tècnics, per promoure l’abordatge eficient de les cardiopaties estructurals mitjançant el diagnòstic precoç, l’impuls dels tractaments mínimament invasius i la formació dels professionals dels àmbits sanitari i sociosanitari.
Segons Torres, “amb esta iniciativa es busca millorar la detecció precoç de determinades malalties cardiovasculars associades a l’edat. En aquesta línia, hem arreplegat les recomanacions i la informació que des de la Coalición de Cardiopatías Estructurales se’ns ha traslladat per tal de poder dur a la Comissió de Sanitat i Consum una proposta rigorosa sobre la matèria”.
“Malgrat que ja tenim el coneixement i la innovació necessaris, estem lluny dels països i regions líders en el tractament d’aquestes malalties cardiovasculars. Mentre que a altres territoris, la implantació de vàlvules biològiques es produeix en més del 85% dels casos, al País Valencià és només del 60%. La situació es torna més preocupant quan comparem amb territoris a Espanya, com a Galícia, on l’ús de vàlvules biològiques és del 84% dels casos. Així mateix, a Galícia l’ús de TAVI per al tractament de l’estenosi aòrtica és de 178 casos per cada milió d’habitants, mentre que al País Valencià la taxa es redueix al voltant de 71 casos, segons el Registre Nacional d’Activitat en Cardiologia Intervencionista de 2019”.
La diputada de Compromís ha afegit que “ens centrem en les malalties cardiovasculars de major prevalença entre les persones majors. Estem parlant que són la primera causa de mort i la segona d’hospitalització de la gent gran que pateix malalties cardíaques”.
“Els plans en salut cardiovascular, elaborats anteriorment per la Conselleria de Sanitat, s’han focalitzat en el foment dels hàbits de vida saludable i la reducció del risc cardiovascular mitjançant la prevenció de les necessitats d’atenció especial entre les persones majors. No obstant això, també és necessària una atenció específica a les principals malalties relacionades amb l’envelliment, en línia amb l’Estratègia en Salut Cardiovascular del Sistema Nacional de Salut, amb la finalitat de millorar el diagnòstic i tractament d’aquestes patologies i mantindre la capacitat funcional de les persones majors”, ha indicat Torres.
“Per tot això, el moment de fer un pas endavant i actuar és ara, amb l’objectiu de garantir un envelliment actiu i saludable de tots els valencians i les valencianes. L’única manera de canviar la situació és mitjançant la voluntat política per impulsar una resposta integral i innovadora, millorant el diagnòstic i la qualitat assistencial per via de la coordinació dels equips clínics als hospitals, la priorització de les innovacions mínimament invasives i l’escolta activa de tots els consensos obtinguts pels col·lectius socials i societats mèdiques. Volem posar el fre de mà al desenvolupament d’unes cardiopaties que, de ser diagnosticades amb temps, poden ser corregides i, així, salvar vides”, ha conclòs la diputada de Compromís, Nathalie Torres.