Mulet: “La Llei aprovada tracta de generar múltiples excepcions que segur seran qüestionades des d’Europa en comptes de reforçar als productors”
Madrid, 17 de novembre de 2021
Compromís ha rebutjat hui la Llei de la Cadena Alimentària per ser “clarament insuficient i una oportunitat perduda per a reforçar a l’esglaó més feble de la cadena alimentària”. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat que en text del Projecte de Llei de Cadena Alimentària “es perpetue el maltractament a la primer esglaó d’aquesta, quan haurien de ser els principals actors i beneficiaris d’aquesta”. La coalició ha retret al Govern que “seguisca sense atorgar els reequilibris i mesures que reclama Europa i que anhelava el sector primari”, per la qual cosa una vegada constatada la nul·la intenció del Govern per corregir-la “no tenim més remei que votar en contra”, ha indicat.
La coalició va presentar 24 esmenes, de les quals només tres es van acceptar i que manifestaven el sentir d’organitzacions agràries com la Unió d’Unions i que són els qui millor coneixen els problemes del sector agrari estatal i les males pràctiques que es donen en la pràctica i que torpedinen el dia a dia de ramaders i agricultors.
“El més preocupant és que el Govern vaja de la mà del PP en aquesta matèria, una formació que normalitza amb les seues esmenes els abusos, cerca donar flexibilitat als terminis de pagament per a evitar infraccions, desprotegeix al venedor, estableix excepcions que permeten a l’òrgan sancionador rebaixar les sancions per davall del que s’estableix per a la infracció tipificada, retarda les mesures per a garantir preus en els contractes. Han tingut una oportunitat d’or per a escoltar a aquells que es van manifestar recentment i l’han desaprofitada”, ha dit.
Al País Valencià els productors són coneixedors de les pràctiques dutes a terme fins al moment amb les compres sense preu previ als productors, falta de transparència o venda amb preus ganxo per baix del seu cost per part del sector de l’alimentació.
Compromís ha demanat una transposició justa de la Directiva europea sobre pràctiques deslleials en les relacions entre empreses en la cadena de subministrament, que genere seguretat jurídica i millore el funcionament de la cadena alimentària. En les seues esmenes Mulet ha defensat un termini d’adaptació per a les cooperatives en la seua adaptació jurídica per a les noves relacions comercials que preveu la llei; limitar el poder de negociació de determinades baules de la cadena davant el desequilibri actual i que es perseguisquen els abusos com es fa en altres països; publicar les sancions als infractors de la normativa i un sistema de reclamació de danys i perjudicis derivats de l’incompliment decretat en resolució administrativa o judicial ferma, entre d’altres.