El senador valencianista, Carles Mulet, ha rebutjat hui que el Govern pretenga posar amb calçador un Reial decret llei en un Projecte de Llei de mesures de suport social i econòmic, per a abonar als bancs el deute contret pel pagament de la multimilionària indemnització a l’ex concessionària de Castor. El portaveu de Compromís al Senat ha recordat que “el PSOE, mentre rebutja que s’investigue el desenvolupament i execució de Castor al Senat, prioritza una vegada més per la via de la urgència ampliar els crèdits destinats al pagament de sentències de responsabilitat patrimonial del legislador”, la qual cosa al seu judici és “inconcebible”, perquè “segueix sense abordar ni assenyalar als responsables d’un projecte mal executat i concebut i sense que ningú responga per aquest fet, malgrat haver cobrat íntegrament el que havia de ser un magatzem estratègic per a situacions de crisis de subministrament energètic com la que estem vivint”.
Mulet ha censurat que el Govern pretenga endeutar més a la ciutadania amb els bancs “els directius dels quals estaran encantats amb aquesta ampliació de crèdits multimilionària, quan allò lògic i previsible haguera sigut que es pagaren amb diners dels pressupostos, de manera que en tot això no només han guanyat Escal UGS i els seus directius, sinó també els dels bancs, quedant els consumidors del gas i l’electricitat com els pagafantes de la festa”. La coalició ha registrat a més una pregunta per a conèixer quines quantitats detallades i conceptes s’estan pagant i queden per pagar, ja que el Projecte de Llei parla d’altres expedients i sentències de responsabilitat patrimonial de l’Estat.
Des de Compromís consideren, a més, que la quadratura del cercle pot arribar ara de la mà d’Enagás, que ha llançat el globus sonda de vendre la plataforma marina, que havia de ser desballestada i mitigar així la factura del seu desmantellament després de la hibernació en la qual es troba. “Molt ens temem, a la vista dels antecedents, que els costos de desmantellament seran més cars dels anunciats, es continuaran incomplint tots els terminis malgrat la caducitat d’algunes de les seues peces com els taps temporals i que, amb l’aquiescència de la classe política de sempre, algú acabarà de nou fent un ‘pelotasso’ amb aquesta venda suggerida per Enagás”, ha abundat.
El senador ha assenyalat que “és el moment de posar en el seu lloc a aquesta classe d’empreses tan ben comunicades amb la classe política i que parasiten l’administració fins a esprémer-los l’última gota de diners públics. Hem de dir que ja n’hi ha prou i que és l’Administració qui dirigeix per a servir als interessos de la ciutadania i no l’empresa, que només persegueix el seu lucre i les primesdels seus directius”.
D’altra banda, la coalició ha anunciat que presentarà esmenes al Projecte de Llei de mesures financeres de suport social i econòmic i de compliment de l’execució de sentències i ha recordat que Reial decret llei 13/2014, de 3 d’octubre, pel qual s’adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears preveia que l’extinció de la concessió d’explotació d’emmagatzematge subterrani d’hidrocarburs «Castor» es produia “sense perjudici de les responsabilitats que puguen ser exigides a ESCAL UGS, S.L. tant a resultes dels eventuals vicis o defectes en la seua execució que puguen presentar les instal·lacions i es posen de manifest dins dels deu anys següents a l’entrada en vigor del present reial decret llei com de les accions i omissions que, com a titular de la concessió, haja desenvolupat durant el seu període de vigència i fins avui en què la Societat ENAGÁS TRANSPORT, S.A.O. assumisca de manera plena l’administració de les instal·lacions de conformitat amb el que es disposa en l’apartat 2 de la disposició transitòria segona del present reial decret llei”. “Ja ha arribat el moment que tot això es debata i s’auditen les plantes inservibles per les quals es van pagar milers de milions de tots els ciutadans. Hauria de caure’ls la cara de vergonya”, ha conclòs.