Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en la comissió d’agricultura en Les Corts, Josep Nadal, ha assenyalat que “el tractament en fred que la Unió Europea establirà per a les taronges importades des de Sud-àfrica, és un important pas endavant en allò que el camp valencià està reclamant per a la seua pervivència i en el que s’ha treballat des de la Conselleria d’Agricultura”.

“Però des de Compromís considerem -ha afegit Nadal- que s’ha de seguir batallant per aconseguir que la imposició del tractament en fred s’extenga a tots els cítrics, no només a la taronja. Així mateix s’ha d’exigir per a les importacions des de qualsevol país tercer cap a la Unió Europea”.

De la mateixa manera també es fonamental l’exigència per a les importacions del compliment amb les condicions laborals i de tractaments fitosanitaris que ací compleixen les nostres produccions.

Segons Nadal “reforçar els controls sanitaris a l’entrada de cítrics per blindar la nostra salut vegetal enfront de tota mena de plagues és un dels objectius que sempre hem plantejat però no podem oblidar que el problema de fons per a la citricultura valenciana són uns tractats de la Unió Europea per a la importació que afonen el mercat i són letals per al nostre sector agrari”.

En este sentit Nadal ha recordat que al gener de 2019 Les Corts Valencianes aprovaren per unanimitat, a proposta de Compromís, instar al govern d’Espanya a demanar en la Unió Europea la clàusula de salvaguarda que evite el solapament amb la nostra campanya citrícola, per defensar-nos així de manera efectiva de la competència deslleial de Sudàfrica, “una acció que el govern de Sánchez s’ha negat a realitzar. Els nostres cítrics no poden ser moneda de canvi per a altres qüestions”.