La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que el Consell cree, des de la Secretaria Autonòmica de Turisme, una subvenció destinada al sector turístic perquè els hotels i recintes hotelers facen millores ergonòmiques relacionades amb la qualitat del treball de les cambreres de pis.
Segons Álvaro, “estes millores hauran de ser supervisades i certificades per l’INVASSAT perquè els establiments hotelers puguen disposar de dita subvenció. En cap cas els establiments que s’acullen a les subvencions i efectuen les millores necessàries tendents a minvar el risc ergonòmic i la prevenció psicosocial del sector de les cambreres de pis podran incrementar la càrrega de treball arran de dur-les a terme. I, per descomptat, hauran de tindre en vigor els plans de prevenció, així com l’avaluació de riscos”.
La diputada de Compromís ha explicat que la iniciativa “naix després d’una reunió mantinguda amb el col·lectiu de les cambreres de pis, les Kellys, de Benidorm amb l’objectiu de fer una proposta per modernitzar el sector del turisme. Des del Govern valencià aposten per la modernització i dinamització d’aquest sector i la proposta és un pas ferm en aquest sentit”.
“A més de centrar-se en el benestar de les cambreres de pis, també les reivindiquem a elles com a motor i part fonamental de l’engranatge del sector turístic. Des de Compromís considerem que la modernització del turisme no pot deixar fora una part tan important com són les cambreres de pis”.
En este sentit, Álvaro ha assenyalat que “en els últims mesos hem conegut algunes mesures que, en territoris com les Illes Balears, s’han adoptat per tractar d’impulsar el compliment del sector amb la legislació relativa a la prevenció de riscos laborals. Parlem de mesures com l’elevació dels llits, que busquen facilitar el treball a les cambreres de pis i al mateix temps reduir-ne els riscos ergonòmics”.
“No obstant això, l’INVASSAT al 2017 ja va efectuar una campanya i publicacions diverses amb tot un seguit de bones pràctiques i recomanacions, respecte a la tasca de les cambreres de pis, que s’haurien de tindre en compte a l’hora d’evitar riscos ergonòmics i sobrecàrregues en el treball de les persones que efectuen la neteja en el sector turístic”.
“Treballar de forma coordinada amb el sector turístic per la millora de les condicions laborals és fonamental per crear una estructura sòlida que faça del nostre turisme un turisme de qualitat en tots els seus aspectes. La indústria turística valenciana, un motor del nostre creixement econòmic, no pot ser aliena als avantatges que inclouen la introducció de certes mesures pel que fa al benestar ergonòmic i psicosocial de les persones treballadores”, ha conclòs la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Álvaro.