La Comissió d’Afers Europeus de Les Corts ha aprovat hui amb els vots a favor del Botànic i Cs, l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox, una Proposició No de Llei de Compromís on el parlament valencià, d’acord amb la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, reconeix la riquesa de la diversitat lingüística i cultural al si de la Unió Europea i dóna suport a la resolució del Parlament Europeu sobre la Iniciativa Ciutadana Europea Minority Safepack.
Segons la diputada i portaveu de Compromís en la Comissió d’Afers Europeus, Nathalie Torres, “fa un any i amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, que es commemora el 21 de febrer a instàncies de les Nacions Unides, vaig registrar esta iniciativa que hui hem aprovat. I que al desembre de 2020 va obtindre el suport de 524 eurodiputats de tot l’espectre polític, que votaren a favor d’esta Iniciativa Europea Ciutadana, l’equivalent a les nostres iniciatives legislatives populars”.
“La resolució de l’Europarlament denunciava que les llengües regionals es troben en un risc evident de desaparició i reclamava a la Comissió Europea una política comuna en defensa de la diversitat lingüística i, per tant, d’estes llengües. Així, amb la proposta que hem aprovat a Les Corts este matí es pretén l’adopció de mesures en l’àmbit de l’educació, la cultura, la política regional, la participació, la igualtat, els continguts audiovisuals o el suport regional, mitjançant el Minority Safepack”, ha explicat Torres.
“Cal recordar que el Minority Safepack – One milion signatures for diversity in Europe, naix en 2013 d’una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) amb l’objectiu que la Comissió Europea adoptara un paper més proactiu en la promoció i protecció de les minories nacionals i les llengües regionals i minoritàries; i, d’altra banda, l’adopció d’una estratègia comunitària de protecció de les minories lingüístiques. La iniciativa va assolir en 2017 el llindar de signatures per poder-se tramitar i en 2020 va tindre lloc el debat d’esta iniciativa al Parlament Europeu on va comptar amb el suport d’una gran majoria”.
“Amb l’aprovació de la proposta de Compromís és important destacar que des de Les Corts donem suport a una resolució europea que interpel·la a les comunitats on hi ha més d’una llengua oficial, on cal respectar els drets lingüístics dins l’ordre constitucional i la legislació de cada Estat, alhora que considera que la promoció de les llengües regionals i de les comunitats lingüístiques han de respectar els drets fonamentals de totes les persones. A més d’apostar perquè la Unió Europea té l’obligació de seguir sensibilitzant sobre el multilingüisme a tot arreu de continent i promovent activament els avantatges del multilingüisme”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.