Bota al contingut principal

La comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies ha aprovat per unanimitat, en la sessió d’este matí, la Proposició No de Llei (PNL) de Compromís en què es demana impulsar en l’àmbit de la ramaderia la implantació a menuda escala de plantes per a la producció de biogàs.

El diputat de Compromís i president d’esta Comissió, Josep Nadal, ha explicat que “s’han de tenir en compte els petits marges de benefici del sector agropecuari a més de prioritzar les instal·lacions situades en zones de major ruralitat, així com aquelles situades en municipis amb pèrdua neta de població”.

Segons Nadal, “cal intensificar l’esforç assumint el 95% de la inversió en el cas de la instal·lació de plantes de biogàs de xicoteta escala, siguen individuals o cooperatives, que disposen tant de la unitat digestora com de la unitat de valorització de biogàs per a la seua transformació en energia; i que s’incloguen en aquestes ajudes l’adquisició de sistemes estancs d’acumulació i transport dels residus a la planta de valorització”.

“La ramaderia és un sector en perill pels balanços de costos i beneficis, i és un sector clau per a moltes zones del nostre territori. És per això que mesures com la implantació de plantes de biogàs serien una solució que pot ajudar al sector a ser més competitiu i rendible: l’energia que s’obté del biogàs generat per l’explotació, o associació d’explotacions, podria usar-se en l’electricitat de les explotacions, així com en la generació de calor per a aquestes”, ha indicat.

“L’objectiu de la proposta de Compromís és adaptar les ajudes encaminades als nous models energètics a les realitats rurals del territori valencià, de manera que no es creen més desigualtats. Es tracta d’una mesura que, per una banda, evita la contaminació d’aqüífers, les olors, la contaminació atmosfèrica; i per una altra, afavoreix més marges de beneficis a les nostres explotacions ramaderes, sobretot les del món rural. Aconseguim així que un producte perillós es transforme en un recurs energètic”, ha conclòs el diputat Nadal.