Durant el debat en el Senat de la “Moción por la que se insta al Gobierno a reforzar el impulso al desarrollo de las interconexiones energéticas de España con el resto del continent europeo” presentada pel PSOE, Mulet va presentar una esmena al text original que feia una defensa a ultrança d’aquest model, en el qual, des de Compromís es va exigir que aquesta aposta es fera sempre amb la coordinació corresponent i sempre tenint en compte la voluntat de l’administració local i autonòmica així com a que es donen totes les garanties mediambientals possibles i s’opte sempre per la opcions de menor impacte encara que això supose una major inversió per a les empreses. Aquesta proposa va ser incorporada al text aprovat pel Senat.
Tal i com va explicar el senador “ Compartim l’esperit de la necessitat d’actuar urgentment Contra els efectes de l’escalfament global i de la dependència dels recursos fòssils, del canvi climàtic i de tots els reptes negatius que posen en risc el futur de la nostra espècie i dels qui ens puguen succeir. “La invasió i la guerra d’Ucraïna, per exemple, ha posat de manifest la vulnerabilitat a què estem sotmesos com a conseqüència de l’excessiva dependència energètica d’altres zones , dels oligopolis i dels combustibles fòssil. Però tot açò no pot ser l’excusa per justificar operacions que puguen afectar -de forma dramàtica- els territoris per on han de passar aquestes interconnexions continentals. Les renovables o les línies de Molt Alta Tensió (MAT) no poden tindre total impunitat per destruir paisatges, zones rurals i llocs amb alt valor mediambiental.”
Mulet va remarca una aposta clara. per la màxima independència energètica, per les comunitats energètiques locals, per descarbonitzar i ubicar les plantes on interessen a la societat i no a les grans empreses, per l’ autonomia local i autonòmica per decidir el què i l’on “La urgència per la crisi climàtica no pot ser la justificació per seguir depenent de nou de les grans empreses, oligopolis, que hem vist com juguen amb nosaltres i amb els nostres recursos (aigua, llum i combustibles).
Des de la formació es va defensar des de la tribuna, que megaparcs solars i eòlics, línies MAT estan proliferant, jugant a ubicar-se entre autonomies per burlar el seu control, dividint-se en projectes de menys envergadura per facilitar la seua tramitació i després plantejant aberrants subestacions i línies d’evacuació fetes sense cap sensibilitat pel territori ni la seua gent, sense tindre en compte la seua fragilitat, ni la voluntat de la gent, hipotecant el que sempre ha sigut del veïnat de cada poble. “ És indigne, més propi d’una política extractiva i especuladora, colonial que de sentit comú. Ara grans interconnexions energètiques que no poden fer del nostre Estat una gran autopista energètica d’on extraure per no revertir els beneficis en la societat , i d’açó hem de parlar, perquè si hem d’aplaudir allò positiu, també intentar corregir els errors d’aquesta revolució energètica
“Ens trobem davant interessos concrets per dur energia per a d’altres llocs, autopistes energètiques, que passen pel territori, i si no pose cura, poden destroçar-lo, sense beneficis territorials, amb un impacte grandíssim en zones en les que ningú ha tingut els nassos de dur internet en 30 anys. Hem d’exigir a les empreses que les alternatives d’ubicació i disseny de les conduccions, del seu recorregut, siguen on menys impacte ambiental tinguen, per molt que siguen més cares i sempre sotmeses a les avaluacions ambientals corresponents en coordinació amb les CCAA i administracions implicades– va exposar Mulet
Per això també es va defensar que no poden ser d’interès general perquè sí, totes aquelles operacions d’empreses privades de produir o transportar energia d’un lloc a un altre i on l’Estat espanyol serà nomes el lloc per on passen. “Perquè ja ens temem que serem per on passarà les grans línes des d’Àfrica a Europa i no rebrem un cèntim a canvi de la drestroça ambiental Tenim un territori minúscul on viure i no el volem destrossar. Actuem de forma intel·ligent, triem les alternatives més viables, consensuades i sostenibles amb el territori. No hipotequem al territori per beneficiar als de sempre. Fem un revolució energètica, on les persones i el seu entorn, siguen el centre i els protagonistes, no les víctimes.