Compromís ha presentat este dissabte en la Marina de València la proposta “València: Un port de futur”. Un projecte elaborat a partir d’un rigorós estudi redactat per experts i on han participar perfils internacionals en economia, arquitectura, urbanisme, política internacional i gestió portuària, que ha permés dissenyar una proposta de port alternativa a la insostenible ampliació projectada per l’APV, i que es basa en 5 eixos: Comerç i desenvolupament econòmic, Innovació i treball, Ciutat i territori, Medi ambient i salut, Govern i participació.
Mónica Oltra, Joan Ribó i Joan Baldoví, han sigut els encarregats d’explicar aquesta proposta que tracta de posar el port de València al servei de l’economia valenciana des d’una perspectiva propositiva cap a les infraestructures portuàries i la seua interacció amb la ciutat i el territori.
La Vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha destacat que “hui presentem una proposta per garantir un port eficient, verd i democràtic, que tinga un impacte econòmic beneficiós per a la ciutat, i no un port especulatiu i insostenible. La inversió prevista en la nostra proposta seria de 700 milions d’euros públics i una inversió privada de 345 milions que generarien una creació potencial de 48.000 llocs de treball, el que suposaria un impacte molt positiu per a l’economia valenciana”.
Per la seua part, l’alcalde de València i coportaveu de Compromís, Joan Ribó, ha manifestat que “el port és una eina fonamental per a la ciutat”, però també ha volgut assenyalar que un desenvolupament insostenible pot provocar gravíssimes afeccions en les platges el sud i l’Albufera de València. Per això, Ribó ha puntualitzat que “amb aquesta proposta es vol conjugar les dos qüestions, com és potenciar la importància cap a l’economia valenciana del port minimitzant els seus efectes ambientals. D’aquesta manera, considerem fonamental millorar la coordinació de tots els ports del territori valencià, i apostar per la innovació de les activitats portuàries, com fan altres ports al món”.
Així mateix, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, insta al govern central ha democratitzar la gestió portuària. “Els ports no poden ser una taifa independent de les ciutats que els acull. Per això, anem a presentar, junt a altres forces progressistes, una llei per tal de democratitzar la gestió i garantir que les institucions arrelades al territori puguen participar en la presa de decisions”.
Finalment, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha recordat que hui és el Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000, una xarxa a la qual pertany el Parc Natural de l’albufera i el litoral de València, que cal protegir de les afeccions ocasionades per port de València, perquè “no hi ha model de port que valga si se’ns porta per davant l’Albufera”.
L’acte també ha comptat amb la participació d’entitats socials, ecologistes i veïnals dels barris marítims de València, que han plantejat les seues propostes i inquietuds sobre el futur del port de València.
Més eficient, més verd, més obert. Un port per a totes
Compromís ha organitzat la seua proposta de futur per al port de València seguint 4 objectius fonamentals: Ser un port més eficient, obert, verd i per a totes.
1 – Ser un port més eficient. La coalició aposta per maximitzar l’ocupació dels molls, millorant l’eficiència de la gestió del tràfic marítim, donat que actualment el port compta amb molt espai infrautilitzat i dèficits organitzatius. Es proposa prioritzar l’activitat vinculada a l’economia valenciana –i no d’intercanvi de càrrega–, sense incrementar la petjada ecològica. Amb aquest plantejament, el port es podria organitzar millor sense necessitat de cap ampliació. A més, considera fonamental crear un sistema de coordinació portuària amb la resta dels ports del territori valencià, que compte amb millors infraestructures ferroviàries, per crear un sistema de transport i logística intermodal que permeta augmentar la capacitat de distribució reduint les emissions contaminants. I tot això, fomentant les activitats portuàries d’innovació.
2 – Ser un port més obert. Compromís projecta un port obert a la ciutadania, sense murs ni zones d’exclusió, que incremente les connexions amb l’aigua i l’ús públic de les infraestructures portuàries, amb espais públics on les veïnes i veïns puguen passejar gràcies a la connexió de la dàrsena històrica amb la comercial, millorant la xarxa ciclista i reactivant les activitats ciutadanes als “Tinglados” 4 i 5 i les naus d’Unió Naval de Levante amb usos socials i culturals.
3 – Ser un port més verd. La coalició ecologista aposta per la interdependència dels sistemes territorials, amb la promoció d’un ecosistema ciutat-port-territori resilient, conscient i actualitzat front a la crisi climàtica. D’aquesta forma, considera imprescindible, donat que l’ampliació no és necessària, eliminar el dic d’abric que posa en perill les platges del sud, així com el Parc Natural de l’Albufera, i iniciar un procés de regeneració dunar que permeta preservar el patrimoni natural de València. A més, el projecte impulsa una connexió de la infraestructura verda litoral a través del parc de desembocadura i la renaturalització d’espais verds i d’activitas agràries als Poblats Marítims, i promocionar la instal·lació de fonts d’energia renovable per a reduir en un 80% es emissions dels vaixells.
4 – Ser un port per a totes. La proposta ”València: Un port de futur” aspira a implementar un port transparent, democràtic i amb dades obertes, on les decisions es prenguen amb la ciutadania i les institucions, amb una gestió propera, on la ciutat i el veïnat tinguen un paper protagonista. Per això, Compromís considera imperant modificar la llei estatal de ports, per garantir una gestió democràtica i transparent que estiga realment al servei de la ciutadania, i on el port pague un canon a la ciutat per compensar les seues externalitats negatives.