El grup parlamentari Compromís en les Corts Valencianes ha pres cartes en l’assumpte davant “l’evident cas de vulneració dels drets lingüístics cap a una funcionària de l’administració local que sol·licitava informació a la Diputació d’Alacant, on una altra funcionària de la corporació provincial s’ha negat a atendre-la només pel fet de que li parlava en valencià”.
Així ho han comunicat el portaveu de Compromís en la comissió de Justícia, Governació i Administració Local, Silverio Tena, i la portaveu de Compromís en la Comissió d’Educació i Cultura, Nathalie Torres, que han formalitzat ja una pregunta parlamentària en la qual reclamen mesures a la Conselleria de Gabriela Bravo. En concret, Tena i Torres requereixen a Justícia “quines mesures ha previst prendre la Conselleria de Justícia i Interior davant la vulneració de drets, no sols d’una ciutadana, sinó d’una institució com és un Ajuntament, a ser atés i comunicar-se en qualsevol llengua oficial del territori valencià”.
El grup parlamentari Compromís pren aquesta mesura després que la Plataforma per la Llengua donara a conèixer aquest cap de setmana el cas d’una funcionària de l’Oficina de Fons Europeus de la Diputació d’Alacant que es va negar a atendre una treballadora pública d’un municipi de la Marina Alta que li va formular una consulta en valencià.
En aquest sentit, el portaveu de Justícia, Governació i Administració Local ha manifestat que “el cas de discriminació lingüística de la Diputació d’Alacant és especialment greu perquè no només es vulnera el dret d’una ciutadana a ser atesa en una llengua oficial, sinó que es deixa d’atendre una administració pública com és un ajuntament en una funció de servei públic, com és accedir a unes ajudes per a donar servei a la ciutadania”. Tena ha explicat que “davant aquesta situació tan greu considerem que el departament de Gabriela Bravo ha de prendre cartes en l’assumpte per a garantir el compliment dels drets de la ciutadania”.
Per la seua banda, Nathalie Torres ha lamentat el que ha passat a la Diputació. “Qualsevol ciutadà del nostre territori té el dret utilitzar qualsevol de les llengües oficials del nostre territori quan es dirigeix a l’Administració, tant el valencià com en castellà. Cal aclarir, a més, que en aquest cas la negativa de la funcionària de la Diputació d’Alacant no obeeix al desconeixement de la llengua, ja que en l’àudio difós per la Plataforma per la Llengua es demostra que és capaç de mantindre la conversa amb la seua interlocutora. En tot cas, casos com aquest demostren la necessitat d’implementar el requisit lingüístic en l’Administració per a garantir els drets de la ciutadania a dirigir-se a les institucions en qualsevol de les dues llengües”.