El portaveu de Compromís al Senat i membre de l’Associació Parlamentària en Defensa dels Drets dels Animals (APDDA), Carles Mulet, ha demanat una Llei de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals “amb un abast, com a mínim, de l’acabada d’aprovar en l’autonomia valenciana” amb els vots de PSOE, Compromís i UP i l’oposició de PP, Cs i Vox. “Amb les nostres esmenes volem que s’amplien els drets dels animals com s’ha fet al País Valencià perquè allà, i en tot l’Estat, aquests éssers vius han de ser respectats, perquè són éssers sentents i no objectes. Ens preocupa una llei tan poc ambiciosa com la que ens arriba del Congrés”, ha assenyalat Mulet.
Per a la coalició “la llei estatal per a acabar amb pràctiques menyspreables als animals ha de perseguir el maltractament de manera contundent i no excloure de la protecció a determinats animals. La llei estatal arriba molt retallada quant a drets i suposa una reculada respecte al nivell de protecció existent i els avanços registrats en la matèria en les autonomies, per la qual cosa ha de ser ampliada. D’altra banda observem una deficient tècnica jurídica en la proposta de modificació del Codi Penal que suposa precedents nefastos i intolerables per a la integritat dels animals”, ha assenyalat Mulet.
El portaveu de Compromís ha remarcat que “els acords del Botànic (dels grups del govern valencià) gaudeixen de bona salut. Demanem una llei que avance com ho ha fet la valenciana, no que supose una reculada difícil d’explicar ni permeta excepcions injustes per qüestió de raça o activitat davant el maltractament animal”.
Esmenes registrades
Les esmenes registrades per la coalició proposen incloure en l’àmbit de la llei estatal als animals utilitzats en activitats específiques i professionals, i això per generar inseguretat jurídica, tractes desiguals i desemparament d’uns animals enfront d’uns altres malgrat pertànyer a la mateixa espècie. Es reclama així mateix la protecció de cetacis en captivitat i l’exclusió de tots els animals dels espectacles circenses (prohibició que existeix a la Comunitat Valenciana des de 2019) així com la fi de l’explotació dels animals per a activitats de pelleteria.
Un altre bloc d’esmenes reclama l’enduriment de penes en el Codi Penal davant casos de delictes de maltractament animal així com la supressió de la pena alternativa de multa, que segons Mulet és “com a mínim, desafortunada” si segons l’Exposició de Motius, es pretén solucionar el problema que les “penes per maltractament animal resulten poc efectives i manquen d’efecte dissuasiu”. Per això, des de la Coalició proposen la fórmula “presó i multa”.
Es proposa també mantindre la tipificació actual de l’explotació sexual d’animals i no vincular aquests actes a la causació de lesions, a fi que els actes sexuals amb animals continuen sent delictes independents del maltractament animal.
Algunes de les esmenes han sigut suggerides per la Fundació Franz Weber, Intercids, Aboganimal i altres organitzacions i col·lectius.