Compromís ha celebrat este matí a València un acte per donar a conéixer a la ciutadania les seues propostes sobre igualtat entre dones i homes. Davall el lema ‘Política no apta per a masclistes’ la Vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, la Vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, la regidora a l’Ajuntament de València, Lucia Beamud, la co portaveu de Compromís, Àgueda Micó i la regidora a l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruíz, entre altres, han sigut les encarregades d’oferir la mirada transversal de la coalició per a un feminisme inclusiu, “que escolta i respecta la pluralitat del moviment feminista, un feminisme per a la majoria, que ajuda a qui més ho necessita”.
Mas ha iniciat la seua intervenció assegurant que “celebrar hui un acte sobre feminisme, més encara des d’una organització política com la nostra, és arriscat. Aquesta legislatura hem viscut la violència política contra les dones amb més virulència que mai. Per això, sé que, més valent que reivindicar i recordar a la nostra companya Mónica Oltra, és reivindicar amb força i seguir empentant el seu feminisme, bastit de xicotetes revolucions irreversibles que posa la vida al centre, remou obstacles, amplia drets per a totes i ha acabat amb part dels privilegis d’uns pocs”.
La també cap de llista per Alacant a Les Corts en les pròximes eleccions ha indicat que “el feminisme de Compromís busca donar solucions perquè totes arribem a final de mes però també perquè arribem bé al final del dia. Per això, la prioritat de la propera legislatura, en el marc de l’aprovació de la Llei Valenciana d’Igualtat, és capgirar el sistema i transformar-ho tot”.
Mas ha incidit en les mesures de lluita contra la feminització de l’empobriment que s’han posat en marxa des del govern del Botànic i ha remarcat com a objectius immediats “prioritzar el dret al temps amb l’aposta per la jornada laboral de 32 hores, el descans dominical de totes, l’universalització de serveis de cures com l’educació 0-3 anys o l’atenció domiciliària però també exigir una legislació que permeta ampliar permisos remunerats per a la criança i les cures. En la propera legislatura ens dotarem de més espais comunitaris on afavorir la participació ciutadana, el voluntariat, les xarxes de solidaritat, la cultura, cuidar l’entorn, l’esport, al capdavall, fer comunitat”.
Per la seua banda, Maria Josep Amigó, cap de llista a Les Corts per València per als comicis del 28 de maig, ha assenyalat que “des de Compromís hem fet polítiques valentes en favor de la igualtat i les hem fetes perquè ens creiem el feminisme i perquè hem format part del govern de la Generalitat i de tants i tants governs en l’àmbit municipal i supramunicipal, però encara ens queda molt per fer. Sense anar més lluny la taxa d’ocupació de les dones està 11 punts per davall de la dels homes. Sense treballs remunerats amb igualtat no es pot aconseguir la igualtat real, això ho tenim clar”.
“Per això calen mesures valentes que només seran una realitat si Compromís està als governs, com impulsar una reforma horària per a una organització del temps que millore la qualitat de vida, combatre la economia irregular, principalment en el sectors on les dones es veuen més afectades, realitzar una correcció en els anys d’exercici professional exigits en la carrera professional per a què el permís per maternitat i de lactància compte com a experiència laboral, millorar la situació laboral de les treballadores de la llar o impulsar el pas cap a la gestió pública de la neteja, cuina i bugaderia dels centres i residències, escoles, hospitals i centres sanitaris de titularitat i gestió pública de la Generalitat”.
Finalment Amigó ha encoratjat els assistents perquè “ja sabeu que Compromís som imprescindibles per poder dur avant polítiques valentes i perquè la manera d’aconseguir tornar a ser decisius és que isquem al carrer a explicar estes i totes les nostres propostes per als nostres pobles i ciutats, sense descans i amb un somriure, perquè eixa és la nostra força, la força de la proximitat”.
La edil i candidata a l’Ajuntament de València, Lucia Beamud, ha remarcat la necessitat de què el feminisme impregne tots els aspectes de la gestió pública, “com també l’urbanisme, que s’ha de planificar a la mida de les persones sense deixar ningú arrere, fent espais molt més saludables, habitables i sostenibles”.
“Així mateix cal posar les cures, que ja estan al centre de la vida, també al centre de les polítiques que impulsem. Sense les cures no podem viure, les necessitem des que som menudes, quan ens fem gran i en situació de malaltia i dependència, és per això que estem impulsant com mai ajudes per a tindre en compte a cadascuna de nosaltres”, ha conclòs Beamud.