La portaveu de Compromís al Congrés, Àgueda Micó, i el diputat Alberto Ibáñez, han presentat este dilluns en roda de premsa les principals propostes que presentaran durant la negociació de l’acord d‘investidura per a un futur govern progressista de l’Estat. Unes propostes que tenen com a objectiu seguir avançant en l’agenda social i ecològica valenciana, corregint les mancances i greuges històrics cap al territori Valencià per part dels darrers governs estatals.
La reforma del sistema de finançament serà la primera de les mesures que des de Compromís se exigirà al nou govern de l’Estat, per ser l’eix amb el qual es basen els recursos necessaris per a sufragar els serveis públics valencians. Una reforma que haurà de ser acompanyada, a més, per la creació d’un fons d’anivellament transitori així com la condonació del deute històric de 46.000 milions d’euros provocat per un infrafinançament crònic.
En matèria d’infraestructures, Compromís exigirà l’execució dels 1.435 milions d’euros del pla estatal de rodalies, amb una especial urgència a la variant de Torrellano I la connexió de l’aeroport de l’Altet. A més, es proposarà l’ampliació de les línies C1 desde Gandia a Dénia, la C3 de València a Utiel, la línia C7 fins al Port de Sagunt i la integració definitiva dels traçats des de Castelló a Vinaròs i de Sant Vicent del Raspeig fins a Villena.
Pel que fa a drets socials, Micó i Ibáñez han posat l’accent en la necessitat de garantir el dret a l’habitatge amb la limitació dels preus del lloguer i impulsar una moratòria de compra-venda per part de la població no resident de mínim 36 mesos. A més, han exigit un pacte per a l’alliberament del temps encaminat a la reducció de la jornada laboral a 32 hores, i l’impuls d’una normativa estatal que determine els requisits i les condicions dels serveis prestats per empreses privades a fi de reduir la privatització i externalització de serveis públics.
A més, Compromís vol accelerar la transició ecològica justa apostant per la repotenciació de
plantes existents, prioritzar l’autoconsum i les comunitats energètiques locals, així com noves plantes solars en sòls degradats i sempre mantinguent un permanent diàleg amb la ciutadania i el teixit agrícola i rural.
Pel que fa al model turístic, la coalició valencianista vol incidir en la necessitat de desestacionalitzar i desconcentrar les destinacions en favor del món rural, mitjançant una nova política turística que assumisca les externalitats negatives vinculades a l’equitat social i el canvi climàtic, amb mesures com la limitació dels creuers i els apartaments turístics.
En matèria sanitària, Compromís proposa un Pla de xoc per a enfortir l’atenció primària
en tot l’Estat garantint un 25% del pressupost total de la sanitat, amb finançament directe i finalista perquè les comunitats autònomes augmenten personal, milloren les infraestructures i adquirisquen material sanitari. A més, s’exigeix el pagament del deute sanitari que l’Estat manté amb la Generalitat Valenciana pels desplaçats sanitaris, així com el pagament del 50% de la llei d’autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència.
Protegir als productors Valencians és altra de les exigències de la coalició per a investir un nou govenr de l’Estat. Així, es proposa l’establiment d’un índex de preus als productes agroalimentaris que asseguren preu justos, amb la creació d’una normativa que controle que la cadena alimentària i els seus intermediaris paguen almenys el 60% del preu als productors.
Per últim, Compromís ha exigit l’impuls d’una Llei de finançament d’infraestructures culturals estatals i equitat territorial que garantisca els recursos necessaris per a una oferta diversa i de qualitat en el conjunt de l’estat.