El síndic adjunt de Compromís i portaveu a la Comissió d’Afers Europeus a les Corts Valencianes, Vicent Marzà, els diputats Gerard Fullana, Paula Espinosa, Maria Josep Calabuig i el diputat provincial Ximo Perles han anunciat en la Marina Alta la presentació d’un escrit al Parlament Europeu perquè es pronuncie sobre el PAI de Llíber. Han estat acompanyats pel portaveu de la plataforma ‘Salvem la Vall’, Alessandro Romano Ottolini.
“Es tracta de què la màxima institució europea es pronuncie sobre les negatives conseqüències mediambientals provocades per la decisió unilateral i irregular per part de l’ajuntament i l’empresa constructora, de continuar amb la construcció de 488 xalets, malgrat que hi ha una ordre judicial de paralització de les obres”, ha explicitat Vicent Marzà.
“El PP torna a fer de PP amb projectes urbanístics aberrants i conseqüències nefastes per al medi ambient i la gent que viu en la Vall del Pop”, ha valorat el portaveu d’Afers Europeus de Compromís a les Corts.
El document l’ha registrat l’eurodiputada del BNG Ana Miranda, en representació del grup dels Verds/ Aliança Lliure Europea. En este sentit, Marzà ha volgut agrair “la sensibilitat de la companya Ana Miranda perquè hi haja un pronunciament europeu sobre este nou despropòsit que s’està produint al País Valencià”.
L’escrit es basa en tres eixos: Si la Comissió Europea considera que el projecte compleix els requisits legislatius sobre conservació d’hàbitats naturals i fauna i flora silvestres; si és coherent amb els actuals criteris de protecció territorial i mediambiental; i com pensa la Comissió salvaguardar els béns de valor mediambiental i territorial de la regió en qüestió.
En este sentit, els representants de Compromís han volgut destacar “les greus conseqüències que pot tindre la construcció dels quasi 500 xalets en una zona on, a més, estem patint ja les conseqüències de la sequera i preparant-nos per a restriccions d’ús de l’aigua en la Vall del Pop durant els pròxims mesos. Imagineu-vos si estem així ara, el que pot suposar tensionar encara més els nostres recursos hídrics si s’acaben construint eixa quantitat de xalets amb les seues respectives piscines”.
Segons la diputada Paula Espinosa, “al model basat en la construcció i en la rajola, que va fer esclatar la bombolla de la crisi immobiliari, ara també hem d’afegir-li un nou element, i és que estem en emergència climàtica. És una paradoxa que en un moment de sequera extrema com la que estem patint, el Consell done viabilitat a projectes que contribuiran a incrementar el col·lapse hídric que ja pateix la comarca, tal i com han indicat els diferents informes tècnics”.
A més han recordat que “han représ les obres quan hi ha una paralització cautelar d’un jutge per a fer el clavegueram de la suposada urbanització i estem fent constat a la plataforma ‘Salvem la Vall’ perquè tinguen veu també a Europa i aconseguim paralitzar definitivament un nou cas d’especulació urbanística, falta de respecte i atac continuat a la nostra terra”.
“Hi ha convocada una manifestació el 18 de febrer a la qual assistiran membres destacats de Compromís i, a més, les nostres alcaldies dels pobles que conformen la Vall del Pop estan lluitat política i judicialment acompanyant la plataforma ‘Salvem la Vall’”, ha explicat el diputat Gerard Fullana.
En paraules del portaveu de la plataforma ‘Salvem la Vall’, “fem una crida a tots els partits polítics a traslladar a Europa la destrucció prevista pel macro PAI de Llíber. Una crida a tota la societat a la mobilització. En juguem el futur de la vall del Pop.”
Cal recordar que en 2023, un promotor immobiliari va iniciar obres d’urbanització en més de 400.000 m² de terreny forestal per a construir més de 488 xalets al sud-est del municipi de Llíber.
Considerant que l’Avaluació d’Impacte Ambiental d’estes obres es basa en estudis territorials i ambientals realitzats fa més de 30 anys, amb deficiències metodològiques, sense participació pública i que no hi ha garanties de recursos hídrics suficients per a este creixement urbanístic, un jutge va prendre la mesura cautelar de paralitzar el projecte.
No obstant això, l’ajuntament i el promotor van fer cas omís d’esta mesura i van accelerar les obres, la qual cosa està provocant un enorme impacte ambiental per l’ús de maquinària pesant, la desforestació i la pèrdua d’espècies vegetals i animals protegides.