El portaveu de Compromís a Les Corts Valencianes, Gerard Fullana, ha denunciat que els 7 instituts escola públics, que donen servei educatiu des d’Infantil fins a l’ESO, “estan sent desmantellats pel Govern de Mazón”. El diputat de Compromís ha presentat una pregunta parlamentària perquè responga el conseller Rovira. “Les famílies d’alguns d’eixos centres estan rebent pressions d’esbirros enviats pel conseller Rovira i en ple procés de matriculació per al curs que ve, no saben on aniran els seus fills i filles de l’ESO”.
Cal recordar que els instituts escola van iniciar la seua trajectòria durant el curs 2018-2019 i, curs a curs, s’han anat incorporant més centres a esta modalitat d’oferta educativa pública, que acull en un mateix centre educatiu l’ensenyament des d’Infantil fins a l’ESO.
“Este model educatiu és molt pertinent. En molts casos serveix per a combatre el fracàs escolar en contextos d’alumnes amb situacions d’extrema vulnerabilitat socioeconòmica i, en molts altres, per a potenciar un bon servei educatiu que lluita contra despoblament o que facilita que hi haja oferta d’ESO en poblacions on no hi ha i evita que l’alumnat se trasllade a altres pobles”, ha explicat Fullana.
El diputat de Compromís ha puntualitzat que “per a dur a terme estos centres calen bones instal·lacions educatives i una plantilla de professorat ben armada, però sembla que al conseller Rovira això li molesta. Una vegada més considera que l’educació pública és una despesa innecessària, quan és un dret bàsic i una inversió de futur”, i ha afegit: “Mentre desmantella els instituts escola públics, Rovira continua mantenint els concerts en centres privats que ofereixen Primària i ESO sense cap problema. La vara de mesurar d’este conseller és clara: potenciar instituts escola en la concertada i destruir els de la pública”.
“Per tant, en ple procés d’admissió i matriculació, el conseller Rovira està enviant esbirros als centres per a tantejar el grau d’oposició que se pot trobar per part de les famílies al fet que els seus fills hagen d’anar a un institut d’un altre poble, quan ja han demanat plaça a l’institut escola del municipi on viuen”, ha afirmat el diputat de Compromís.
El portaveu de Compromís constata que , com a mínim, hi ha tres instituts escola afectats directament. Es tracta de l’institut escola Penyagolosa, a Atzeneta del Maestrat; el Francesc Carròs de la Font d’en Carròs; i el Serra de Bèrnia de Xaló.
“En els tres casos, tenim constatació de que les famílies estan molt preocupades perquè no saben si els seus fills podran cursar els estudis de l’ESO al seu poble, si els translladaran a una altra població, si tindran transport escolar o no…és un caos darrere d’un altre i ja havien fer l’admissió escolar a estos centres”, ha emfatitzat el portaveu d’Educació de Compromís.
Els instituts escola creats per Compromís al capdavant de la Conselleria d’Educació
Amb el Govern de Mazón no s’ha creat cap institut escola més. De fet el Govern del Botànic ho va deixar tot preparat per a impulsar un altre institut escola a Albocàsser, amb la planificació, via Edificant, de la demolició del centre Joan Brusca, amb una inversió aproximada de 7 milions d’euros per a construir un centre nou, no només per a acollir Infantil i Primària, sinó també els ensenyaments de l’ESO i que fora un institut escola. El Govern de Mazón ha paralitzat el projecte.
Des de la Conselleria d’Educació gestionada per Compromís durant dues legislatures, es van activar 7 centres d’esta modalitat al llarg del País Valencià seguint tres línies d’implantació possibles: per a afavorir l’equitat i la lluita contra l’abandonament escolar; com a mesura contra el despoblament en zones rurals; o el reequilibri i la redistribució de l’oferta educativa.
Com a resultat de la primera línia d’actuació, es van autoritzar els ensenyaments d’educació secundària al CEIP Carlos Selma i al CEIP Guitarrista Tàrrega de Castelló de la Plana, així com el CEIP Gaspar Gil Polo de València.
Amb la intenció de combatre el despoblament de les zones rurals es van convertir en instituts escola el CRA Penyagolosa, d’Atzeneta del Maestrat.
Com a resultat de la combinació del reequilibri i la redistribució de l’oferta educativa, amb l’objectiu d’implantar estudis de l’ESO a poblacions on no existien i evitar que l’alumnat es traslladara a altres poblacions es va constituir com a institut escola el CEIP Francesc Carròs, de la Font d’en Carròs; el CEIP José Alba, de la Vilavella; i el CEIP Serra de Bèrnia, de Xaló.