El diputat de Compromís, Carles Esteve, ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts Valencianes amb l’objectiu de restaurar l’impost de transmissions patrimonials a les empreses que facturen més de 10 milions d’euros. Esta iniciativa busca revertir les bonificacions actuals que permeten a estes empreses evitar el pagament del 99% de l’impost.
Esteve ha explicat que “en el passat Debat de Política General, PP i PSPV es tiraren en cara retrets sobre este regal fiscal quan el ben cert és que l’acord d’estos dos grups majoritaris va propiciar que el parlament valencià aprovara en la passada legislatura eixa bonificació a les grans empreses”.
“Si hem après alguna cosa de les últimes crisis econòmiques o de la pandèmia és que per a fer funcionar l’economia necessitem sobretot inversió en serveis públics que a més, al final, és el que fa que la gent visca millor i tinga seguretat del que va a passar al sendemà”.
Compromís, en esta cas, planteja restablir un impost que es paga només una vegada, quan una gran empresa que factura més de 10 milions d’euros canvia la titularitat. “Amb açò el que estem intentant evitar és que hi haja parasitisme fiscal, perquè al final el que no estan pagant els rics, ho estem pagant la resta per a mantenir la sanitat, l’educació, els serveis socials i tot això que fa que l’economia funcione”.
La baixada generalitzada d’impostos a les grans fortunes que s’ha produït en les darreres dècades lluny de provocar la millora de la situació general de l’economia que els seus impulsors defenien, ha acabat per generar empobriment i agreujar les crisis econòmiques.
Per a Esteve “en compte de combatre el dogma que ens està empobrint, el sistema tributari actual ha incorporat elements regressius, com les bonificacions a les empreses amb facturacions milionàries, que han reduït la seva contribució equitativa. Per això plantegem al Consell recuperar les eines necessàries per a obtenir recursos de manera justa i finançar els serveis públics i les inversions estratègiques que permetin el progrés social i econòmic del nostre territori”.
“Ens trobem en un context en el qual, fins els partits conservadors d’altres països europeus, com ara França, han apuntat la necessitat urgent d’incrementar els impostos a aquells que notoriament més tenen. No ens podem permetre tornar-nos a quedar a la cua”.
A més de retirar la bonificació actual i restaurar l’impost de transmissions patrimonials a les empreses que facturen més de 10 milions d’euros, Compromís planteja que s’estudie la implementació d’altres instruments similars d’economia fiscal que contribuisquen a la millora de la distribució de la riquesa i l’enfortiment dels serveis públics mitjançant la recaptació de recursos.