La portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Paula Espinosa, ha manifestat la seua preocupació per la proposta del govern de Carlos Mazón de modificar el Text Refós de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (TRLOTUP). Esta reforma, segons Espinosa, pretén “tornar al model especulatiu que tant de mal ha fet al nostre territori”, afavorint la construcció massiva i reduint les garanties ambientals i la participació ciutadana en els processos urbanístics.
Fins al 19 d’octubre, la ciutadania i les entitats poden presentar les seues consideracions prèvies a la modificació de la llei, i Compromís ha posat a disposició de tots un model de consideracions per facilitar este procés. “El nostre territori no pot permetre’s una nova onada d’urbanització descontrolada, que ignora les conseqüències del canvi climàtic i sacrifica el nostre patrimoni natural en favor d’interessos particulars”, ha afegit Espinosa.
Tornar al passat especulatiu
La modificació proposada pel Consell busca reduir els controls ambientals, donar màxima autonomia als promotors urbanístics i limitar la capacitat de resposta de la ciutadania. Espinosa ha denunciat que esta reforma suposa un greu retrocés en la protecció del territori valencià i dels seus espais naturals. “Amb més del 70% del litoral valencià ja urbanitzat, qualsevol canvi en la normativa hauria de centrar-se en la protecció del poc sòl lliure que ens queda”, ha declarat la portaveu adjunta.
Segons Compromís, el govern de Mazón argumenta que està intentant eliminar les “rigideses innecessàries”, però en realitat està desmantellant les garanties ambientals i socials que han estat clau per protegir el territori valencià. “No necessitem més sòl urbanitzable; ja comptem amb 400 milions de metres quadrats de sòl pendent de gestió”, ha subratllat Espinosa, referint-se a la problemàtica heretada de la bombolla immobiliària.
Crida a la mobilització ciutadana
Compromís fa una crida a la ciutadania, col·lectius ecologistes i entitats socials a participar activament en esta consulta pública. “És el moment de fer sentir la nostra veu. No podem permetre que el Consell, amb l’excusa de la simplificació administrativa, torne a posar els interessos de les grans promotores per davant dels drets de la ciutadania i de la protecció del medi ambient”, ha conclòs Paula Espinosa.
El termini per a la presentació de les consideracions finalitza el 19 d’octubre, i es poden enviar a través de la plataforma GVA Participa