Bota al contingut principal

La diputada de Compromís, Maria Josep Calabuig, ha presentat una PNL, que es debatrà al pròxim Ple de les Corts, per exigir al Govern de Mazón revertir a mínims la implantació d’apartaments turístics i que s’actue amb eficiència sobre aquells que són il·legals. La proposta contempla també diferents punts per aturar el creixement descontrolat del preu de la vivenda de compra i de lloguer.

La diputada de Compromís ha asseverat que “cal començar per limitar el preu del lloguer i s’ha de regular el lloguer de temporada i per habitacions. Des de Compromís hem presentat esta iniciativa a Les Corts amb propostes clares i valentes per a garantir la vivenda digna”.

“La situació de l’habitatge ens està asfixiant i calen mesures valentes per a solucionar-ho. El PP i el PSOE estan passant-se la pilota contínuament. Els primers no tenen cap política d’habitatge efectiva, només anuncis i a més els fan el negoci a inversors estrangers, a especuladors i a fons voltor. I per altra banda, el PSOE vol donar unes ajude al lloguer que, sense limitar el preu, són un Bizum directe als rentistes”, ha criticat Maria Josep Calabuig.

La proposta de la coalició contempla 5 apartats entre els quals s’haja d’exigir als propietaris de pisos turístics registrats adjuntar un informe favorable de compatibilitat urbanística emés per l’ajuntament pertinent i que la Generalitat corrobore la veracitat dels informes. També s’apel·la a la necessitat d’augmentar la inspecció d’habitatges turístics mitjançant la col·laboració de la policia local amb la inspecció autonòmica.

Pel que fa a la urgent necessitat de parar el descontrolat preu de la vivenda de compra i de lloguer, s’insta a determinar les zones tensionades. D’una banda  que es definisquen com a tals tots aquells municipis on el cost mitjà de la vivenda supere el 30 % dels ingressos mitjans de la llar; De l’altra que es declaren coma zones tensionades els municipis on el preu mitjà de la vivenda haja augmentat com a mínim 5 punts per damunt de l’IPC en els darrers 5 anys. D’aquesta manera s’ha de limitar el preu del lloguer a les zones declarades com a tensionades i potenciar incentius fiscals per als propietaris que lloguen per baix del preu de referencia.  

Calabuig ha animat a assistir a la manifestació convocada per al dissabte 19 d’octubre a València “per a donar suport a esta lluita que han organitzat associacions i plataformes que defensen el dret a l’habitatge al nostre territori”.

Cal també recordar que Compromís continua amb la campanya ‘Que no te tiren’, sobre esta problemàtica, que compta amb un complet espai web on també es poden registrar per part de la ciutadania denuncies sobre possibles pisos o obres que podrien ser il·legals.