Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís, Paula Espinosa, ha criticat durament l’última iniciativa del Partit Popular i de Carlos Mazón per frenar el tancament de la central nuclear de Cofrents. Segons Espinosa, “les declaracions de Mazón i d’altres membres del seu govern són ridícules i demostren una gran manca de coneixement sobre la realitat energètica”.

Espinosa ha recordat que la vida útil de la central nuclear de Cofrents va acabar el 2023, però el govern central ha decidit allargar-la fins al 2030. 

“Nosaltres, des de Compromís, ja vam defensar que el tancament s’havia de produir el 2023, i sí ja no enteníem esta pròrroga, el que està demanant ara el PP ens sembla una barbaritat. Cofrents ja ha esgotat la seua vida útil, i seguir mantenint-la operativa és irresponsable”, ha sentenciat la portaveu adjunta.

Espinosa també ha posat de manifest el perill que suposa continuar operant amb el reactor de Cofrents, “un reactor que és del mateix tipus que el de Fukushima, que va causar un desastre nuclear al Japó. Què proposa Mazón? Arriscar-se a un desastre similar per seguir depenent d’un sistema energètic caduc i perillós?”, ha preguntat.

“A Mazón es li oblida que els residus nuclears són els més perillosos que ha generat mai la humanitat i les dificultats que hi ha per emmagatzemar i fer la gestió dels residus radioactius. A Cofrents ja no hi ha més espai per a guardar aquests residus tan perillosos en l’espai originalment concebut per a emmagatzemar-los. En conseqüència, s’ha hagut de construir un Magatzem Temporal Individualitzat, una mostra més de la provisionalitat i falta de planificació. A més, hem de recordar que la central nuclear està ubicada en una zona amb el risc d’inundació i amb alt risc sísmic”

A més, Espinosa ha qüestionat l’argument del PP sobre la suposada independència energètica que ofereix Cofrents. “No podem parlar d’independència energètica quan una central nuclear necessita urani, un recurs que, en este moment, prové de tercers països com Nigèria o Rússia, entre altres. Realment, la independència de Mazón passa ara per Putin?”, ha ironitzat la diputada.

Per últim, la diputada de Compromís ha criticat a aquells que volen perpetuar un model energètic basat en el consum de combustibles fòssils i energies contaminants, en lloc d’apostar per una transició energètica real i sostenible.

“Encara estem en una societat majoritàriament depenent dels combustibles fòssils i mentre no s’aposte per un model basat únicament en fonts d’energia realment renovables, seguirem anant cap al col·lapse”.

“Mazón i el PP el que haurien de fer és explicar quina és la seua proposta per reactivar econòmicament la comarca de la Vall de Cofrents, en lloc de mantenir-nos enganxats a un model energètic que, a dia de hui, depèn de Rússia i que posa en risc la nostra seguretat”, ha conclòs Paula Espinosa.