Bota al contingut principal

Els diputats de Compromís a les Corts Valencianes, Carles Esteve i Maria Josep Calabuig, han exigit hui al Consell que reforce els mecanismes d’inspecció tributària per garantir l’efectivitat de l’Impost sobre les Vivendes Buïdes. Esta mesura, creada per la Generalitat al desembre de 2020, té com a objectiu incentivar el lloguer de vivendes deshabitades en un context d’emergència habitacional.

Segons explica Esteve, “l’impost sobre les vivendes buides no només busca alliberar habitatges desocupats, sinó també generar recursos perquè els municipis puguen implementar plans d’habitatge socialment justos”.

En 2023 només 313 vivendes buides de grans tenidors van pagar este impost, el que suposà una recaptació de 7 milions d’euros. “Una xifra que no s’acosta a la dimensió del problema dels habitatges buits al País Valencià. Segons l’INE en 2021 al territori valencià hi havien 459.211 vivendes buides; seguint l’estimació de què un 10% correspon a grans tenidors, la recaptació de l’impost, si s’aplicara correctament, arribaria als 1.000 milions d’euros. Uns fons, recordem, finalistes per a fer política d’accés a la vivenda als municipis”.

“Hem d’assenyalar -ha afegit Esteve- que un impost similar a França va ser capaç de traure al mercat en quatre anys un 13% dels habitatges buits, que és la principal motivació d’este tribut, més enllà de la recaptació. Si apliquem eixe 13% d’eficàcia al cas valencià estaríem parlant de 50.000 vivendes noves que passarien a estar disponibles per a lloguer o compra al nostre territori.”.

En este sentit, el diputat ha destacat la importància del control tributari sobre les vivendes buides en mans dels grans tenidors. “El govern de Mazón està renunciant a un mecanisme que està a la seua mà per incrementar el nombre de vivendes disponibles i augmentar la inversió en polítiques d’habitatge. I no està renunciant a una xifra baladí, ni més ni menys que a uns mil milions d’euros”.

Per a fer-ho és essencial que estes propietats es declaren adequadament i que consten en el Registre d’Habitatges Buits, perquè així es puga aplicar l’impost i incentivar la seua posada en lloguer, ha afirmat Esteve. Per a això és necessari reforçar la inspecció tributària. “Només amb una inspecció eficient podrem fer efectiu este impost i combatre de manera directa l’especulació que agreuja l’emergència habitacional”, ha subratllat.

Per la seua banda la diputada i portaveu d’Habitatge, Maria Josep Calabuig, ha assegurat que “és inadmissible que, davant la greu crisi d’accés a la vivenda, el PP continue bloquejant totes les propostes que ofereixen solucions reals i immediates”.

“Com ha passat esta setmana en el Ple de les Corts amb el seu vot en contra, es neguen a treballar per garantir una vivenda digna a milers de famílies que hui no poden accedir a lloguers assequibles o que veuen impossible plantejar-se una compra. Esta inacció condemna a una situació d’emergència habitacional a moltíssima gent i demostra una manca de compromís social intolerable”

Per tot això, Compromís reclama al govern del PP que deixe de mirar cap a un altre costat i reforce de manera urgent els recursos materials i professionals destinats a la inspecció tributària, amb l’objectiu de garantir que s’apliquen les polítiques públiques que actuen davant l’especulació immobiliària i faciliten l’accés a una vivenda digna per a tota la població valenciana.

Calabuig ha conclòs remarcant que “el Consell té mecanismes, com la declaració de zones tensionades, com l’estricta regulació del lloguer turístic o com este impost als habitatges buits que poden ajudar a solucionar la crisi habitacional que afecta greument el futur de la nostra societat, el que ha de fer és aplicar-los”.