Bota al contingut principal

El valencianisme polític progressista i ecologista s’ha tornat a aplegar, un any més, en la població d’El Puig (l’Horta Nord), seguint les passes dels històrics valencianistes que, sota la dictadura de Franco, començaren a celebrar trobades d’afirmació nacional i de defensa de la identitat valenciana.

Des de la seua recuperació per part de la Unitat del Poble Valencià, partit precursor del BLOC Nacionalista Valencià, sempre ha estat esta formació l’organitzadora de l’aplec, enguany, però, s’ha convertir en un acte de la Coalició Compromís, amb la participació de la resta de forces polítiques que conformen la plataforma i també amb la participació de les cares més visibles: Joan Ribó, Mònica Oltra, Juan Ponce, Mireia Mollà, Fran Ferri i Enric Morera.

Com no, este Darrer Diumenge d’Octubre ha estat un aplec dels més electorals que se’n recorden, per estar a les portes de l’inici d’una nova campanya electoral i en la qual, Compromís vol aconseguir tindre representació en el Congrés dels Diputats. Per això, el cap de llista de la coalició per la província de València, Joan Baldoví, també ha estat un dels protagonistes dels parlaments polítics i ha defensat la tasca que farà a Madrid, un treball visible i continuat que no caurà en el silenci i en l’anonimant en el que cauen tots els diputats valencians d’altres partits que apleguen al parlament de la Carrera de San Jerónimo.

Baldoví ha llançat un missatge de regeneració democràtica i de solidaritat, “la qual és més necessària que mai en estos temps que corren i per això hem d’estar del costat de les persones i ajudar-les. Ens ho reclamen i nosaltres som conscients d’això”.

També Baldoví ha dit que serà la veu del País Valencià a Madrid i que impulsarà mesures per a la regeneració democràtica, com ara el referèndum que proposa per a canviar la llei electoral estatal, “per a fer la democràcia real i participativa, per acostar les institucions polítiques als ciutadans i ciutadanes, perquè els polítics donen comptes del seu treball i perquè el País Valencià tinga els diputats que es mereix i no tinguen menys valor els vots que s’emeten des d’ací”.

El Darrer Diumenge d’Octubre també és un dia de guardons i distincions i la diputada de Compromís, Mònica Oltra, ha estat l’encarregada de lliurar el premi Aplec 2011 de la Coalició Compromís a la Plataforma Salvem el Cabanyal, per la seua defensa d’un barri històric i de gran importància per a la ciutat de València. I en l’apartat d’activisme valencianista, Compromís també ha volgut distingir la tasca de Marc González, un històric del moviment nacionalista valencià.

DISCURS D’ENRIC MORERA AL DARRER DIUMENGE D’OCTUBRE
MARXA I APLEC A “EL PUIG” 2011

Hem tornat a fer la Marxa. Hem tornat a fer el camí que 773 anys fera el rei Jaume 1er per entrar a la ciutat de València des de “El Puig”. Enguany recordem a tots els valencians que van donar el millor d’ells mateixos pel nostre poble, per la nostra gent, per la nostra terra. Recordem el 100 aniversarid el naixement d’Enric Valor, mestre i escriptor de Castalla. I enguany hem homenatjat als amics de Salvem el Cabanyal, per la seua acció cívica en defensa del nostre Patrimoni. També a Marc González, l’amic Marc, sense gent com Marc el nostre projecte no seria possible.

Hem fet un camí d’afirmació de voluntat : “Volem ser poble en un món global”. Volem ser autèntics, País Valencià, i no una fotocòpia provinciana i subordinada a altres. Volem ser valencians i valencianes en un món canviant, ple de reptes i de dubtes. Voluntat de ser i voluntat de treballar amb més gent per un món en en pau –deixeu-me que expresse la meua satisfacció pel fet que la banda terrorista ETA anuncie que deixa definitivament les armes-. Volem ser poble valencià i ajudar a recuperar la democràcia, a treballar per les persones i construir una millor societat.

De fet, en la nostra llarga marxa com a projecte no hem parat de treballar i defensar estos valors:

Ja als anys 80 vam denunciar el finançament il•legal del PP i el cas Naseiro. Va ser el nostre Advocat Juan Maria Bandrés, un gran amic amb el que vaig compartir idees i treball a Brusel•les. Gràcies a persones íntegres com Bandres tenim l’esperança d’un món millor (D.E.P.)

Vam estar al costat del moviment d’objecció de consciència i vèiem amb preocupació com es perseguia els insummissos.

Hem estat al costat dels que patien els “abusos urbanístics”, defensant un nou model territorial i ambiental més sostenible. El temps ens ha donat la raó.

Hem estat al costat de moltes causes justes, dignes, mereixedores de la nostra atenció i del nostre treball

I hem estat víctimes d’un SISTEMA electoral, el seu sistema que té com a finalitat perpetuar-se en el poder i impedir la presència de la diversitat a les institucions.

NO han pogut parar-nos . Estem més forts que mai, i ara els direm ben alt i ben fort que per millorar la democràcia ens cal REFERENDUM BALDOVÍ.

I ara, quan el PP ha obert la ponència per a reformar la llei electoral valenciana, els dic des d’ací que no consentirem un pacte a 2, PP/PSOE de la Llei. Ho poden fer, tenen la majoria suficient, com van pactar l’Estatut del Magnoli del 82 i l’Estatut (millor dit la Reforma del Magnoli ) del 2006.

Ho podem fer i ens preocupa. Ja ens ho va anunciar el Diputat i ExPresident Camps : Circunscripciones Uninominales” i la faena va ser rematada pel Sr. Rubalcaba, el jove candidat del PSOE, que anunciava el sistema alemany de “resto nacional”. Ho tenen clar. Si han modificat la Constitució en 3 setmanes i sense comptar amb ningú, per la porta de darrere, què no faran amb el sistema electoral? Què no faran per a perpetuar-se? I per això és més important que els ciutadans que volem recuperar la democràcia per al poble, els progressites, estem alerta davant un possible segrest de la democràcia . No ho tolerarem, estarem alertes i vigilants i davant esta possibilitat cridarem a la mobilització efectiva mitjançant el REFERÈNDUM BALDOVÍ.

Som els dipositaris d’una llarga tradició de compromisos, de lluites ciutadanes pel territori, pels drets socials….Hem exercit la Solidaritat amb la nostra gent i amb el planeta. Representem un altra forma de fer política i vos puc dir que cada vegada hi ha més gent que sintonitza amb Compromís, que se suma i coopera. Hem recollit en poc mes de 7 dies més de 26.000 avals… i continuen arribant-ne. Milers de joves ens seguixen i sintonitzen, s’apunten, cooperen. Les llistes són plenes de gent jove (som la 1ª opció entre els nous votants…) Gent marcadament progressista que ha vist com les polítique de dretes del PSOE de ZP i l’acció de la dreta del PP d’ací ens ha dut a la catàstrofe. Al desastre econòmic, social i ambiental…
Per aixó, de la mateixa forma que vaig fer una crida als progressites valencians a que s’incorporaren a Compromís (i així va ser) a què confiaren amb nosaltres, hui, des d’ací, faig una crida als ciutadans que han dit que ja n’hi ha prou però que volen quedar-se a casa. Els dic que no poden contribuir a la victòria del PP (pronosticada per les enquestes) deixant d’anar a votar. Ell saben el que ha fet el PP ací : atur, deute, enxufisme ( ja ens està arribant molta informació que prompte farem pública) desfeta ambiental, saraus per a pijos…. Destrucció del territori.

Els dic, als que no pensen anar a votar que facen un pensament. Des d’ací poden contribuir a evitar la majoria absoluta del PP i també que puguen tindre majoria aquells que fan polítiques de dreta, antisocials i antivalencianes. Que vagen a votar, amb convicció, i si pot ser amb COMPROMÍS. Perquè tot està per fer i tot és possible.

Deien que no eixiríem, i ací estem, més forts que mai, i des d’ací, als peus del Monestir de Santa Maria de Puig tornem a afirmar la voluntat de ser, de continuar treballant pel nostre País per la nostra gent….La victòria la tenim en la punta dels dits i tots i totes serem protagonistes. Visca el País Valencià i Visca Compromís!!!!