Anar directament a les notícies

Compromís insta Fabra a retirar el recurs contra l’anul·lació de la requalificació de terrenys de Zarra com a prova de rebuig al magatzem nuclear

Publicat el en Medi Ambient

Compromís ha mostrat la seua preocupació davant les informacions que desvetlen un pacte el passat mes de juny entre el govern central i el govern valencià per a la ubicació del cementeri nuclear a Zarra.

Per a la diputada de Compromís, Mireia Mollà, “és vergonyós que des del PP i el PSOE s’haja apostat per portar a la nostra comunitat un negoci tan perillós i ruïnós amb el medi ambient. Una vegada més els partits majoritaris han actuat d’esquena els ciutadans, ja que ha sigut palés el rebuig dels valencians i valencianes al fet que Zarra acollira el cementeri nuclear”.

Ser l’únic govern autonòmic que no es va posicionar en el seu moment en contra d’albergar el magaztem nuclear ha assenyalat directament a Zarra com la localitat que menys conflicte generaria com a seu d’esta instal·lació. Des de Compromís es considera que les declaracions públiques de Fabra contra el magatzem nuclear es quedaran en un exercici d’hipocresia si el Consell no retira immediatament el recurs que va interposar davant el Tribunal Suprem sobre la sentència del TSJCV que anul·lava la requalificació dels terrenys de Zarra en els quals previsiblement podria situar-se el magatzem temporal centralitzat. Segons Mollà, si s’eliminara aquesta qualificació, la localitat de Zarra quedaria pràcticament descartada per a albergar el magatzem nuclear. La majoria absoluta del PP va rebutjar en un Ple dels Corts a l’octubre del 2010 una proposició de Compromís perquè el Consell retirara aquest recurs.

“Molt ens temem que el nou govern de Mariano Rajoy aposte per la solució més senzilla políticament per a ells, carregant al País Valencià amb una instal·lació nuclear altament perillosa, no solament per a la localitat de Zarra i la seua comarca, ja que cal tenir en compte que tot el material nuclear que arribe de les diferents centrals de l’estat espanyol recorrerà les carreteres de la nostra comunitat fins a arribar a Zarra, amb l’increment de la inseguretat que açò suposa”.

“Des de Compromís rebutgem aquesta decisió que serà molt perjudicial per a el País Valencià, ja que augmenta la càrrega nuclear que ja patim per tenir la Central Nuclear de Cofrents, circumstància que ens havia d’haver deixat fora de la terna de territoris que podien acollir el cementeri nuclear”, ha conclòs Mollà.

  • VicentedeAyora

    Una de mis mayores alegrías fue saber que el cementerio no iba a Zarra. Al lado de mi casa, en los bosques en los que me crié, dónde iba con mis amigos en bici a merendar, con mis padres a pasear y disfrutar del aire limpio después de haber estado toda la semana en la gran ciudad y en uno de los mayores activos que tiene la comarca del Valle: la masa forestal. Espero dos cosas, 1º Que tal y como dice Mollà, se anule la recalificación de esos terrenos (propiedad de un entramado empresarial de familiares de Cotino) y así se evite cualquier tipo de empresa contaminante en el Valle (ATC o Incineradora de residuos) pues ya hemos contribuido bastante al desarrollo valenciano con la central de Cofrentes, y 2º La promoción de la Generalitat de algún tipo de industria sólida para que el futuro de los jóvenes del Valle no sea la emigración (con una empresa que aporte 100 puestos de trabajo la economía de los pueblos del Valle se reactivaría enormemente y no dependería tanto de la nuclear y sus paradas que solo aportan trabajo para dos meses cada año y medio). Un saludo.