El grup parlamentari Compromís, mitjançant el seu diputat Josep Maria Pañella, ha presentat una proposició no de llei en les Corts Valencianes per a reclamar la defensa del sistema públic, la dignificació dels centres educatius públics i també exigir la rectificació del govern valencià perquè no continue endavant amb mesures que són “delictives” segons la llei.
Des de Compromís plantegen, en primer lloc, que es rectifique i que no se cedisca sòl públic per a fer centres privats en un termini de 75 anys d’explotació, com vol fer el Consell. Segons Pañella, “el govern del PP ha renunciat a l’escola pública i de qualitat i per molt que diguen, cedir terrenys per a la construcció de nous centres no dóna més llibertat d’elecció ni millora l’oferta, sinó tot el contrari”.
Per això, des de la coalició valencianista, progressista i ecologista demanen en les Corts que s’inicie la construcció urgent dels nous centres públics per poder eliminar els barracons on estudien molts alumnes en totes les comarques del País Valencià. A més a més, des de Compromís també demanen “l’elaboració d’un nou mapa escolar consensuat amb tota la comunitat educativa per a donar solució a la falta de centres públics existents”, segons ha declarat Pañella.
Des de Compromís, també han alertat d’una irregularitat aprovada pel Consell i que pot ser “delictiva”. Es tracta de la mesura d’acomiadar als professors interins per a no pagar-los els mesos de juliol i agost i en eixe sentit, el diputat Josep Maria Pañella ha recordat que eixos acomiadaments per a no pagar les vacances, “és un delicte reconegut al Pla Integral de Prevenció i Correcció del Frau Fiscal, Laboral i a la Seguretat Social, al seu punt 1.2.15, on diu que simular el cessament dels treballadors durant el període de vacances obligatori, constitueix una lesió dels drets laborals i de protecció del treballador i un frau a la Seguretat Social”.
El parlamentari de Compromís per Castelló considera que, per evitar que la Generalitat puga caure en la comissió d’un delicte, “el que ha de fer el PP és tramitar la nostra proposició i aprovar-la en les Corts, íntegrament”. Això implicaria, a més a més, “mantenir la convocatòria prevista de places per a professors interins, garantir el pagament puntual als centres educatius i deixar sense efecte el decret 1/2012 de 5 de gener per ser injust i pel seu impacte negatiu en l’economia valenciana”.
Des de Compromís també demanen que el Consell “encete de manera immediata un període de negociació amb els diversos agents socials implicats, per tal de confeccionar una proposta consensuada a l’efecte”, segons ha afegit Pañella en este aspecte.